Koridor

Haberi dün alan herkes herhalde haklı bir oh çekmiştir. Ve de malum konu üzerine edilen araba dolusu lafları şöyle bir aklından geçirmiştir.

Kuzey Irak Kürt Yönetimi Başkanı Barzani birkaç gün önce Türkiye’den kendilerine silah yardımı yapıldığını açıkladı.

Bunun ardından Amerikan yönetiminin Suriye‘deki Kürt örgütü PYD ile doğrudan temas kurduğu açıklandı. Konu silah desteğinden başka bir şey değildir.

Nihayet dün de Barzani yönetimine yakınlığı bilinen bir internet sitesinde Kobane’ye askeri destek için peşmergelerin Türkiye üzerinden geçmesini Ankara’nın kabul ettiği açıklandı. Açıklama Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu tarafından doğrulandı.

Ankara Kobane olayında başından beri insani sorumluluklarını almış, Türkiye’ye göç dalgasını kabul etmiş, göç edenleri barındırmış, yaralı PYD’lilere de Türk hastanelerinde tedavi görmelerini sağlamıştı.

Çok sayıda Türk ve Kürt hekim bölgede görevli hekimlere gönüllü olarak katılmış, Suriye sınırındaki hastanelerde yaralı PYD’lilerin bakımını yapmaktadır.

Eğriler doğrusuna geldi

Haberin Devamı

Ankara’dan “askeri talep” de uzun süredir, Kuzey Irak’tan Rojava’ya Türkiye üzerinden bir “koridor” açılması ve IŞİD’e karşı direnişe bu yolla destek sağlanmasıydı.

Ankara’nın PKK’ya böyle bir koridor açması konusunun tartışmasını bile yapmak zor. Ama Barzani kuvvetlerine koridor açılması makul, anlaşılır ve yerine getirilmesi mümkün bir talep olmuştur.

Sonunda öğrendik ki bu koridor açılmıştır. Bunun teknik ve askeri düzenlemeleri tamamlanmış olmalı ki, biz de öğrendik.

Peki haftalardır edilen arabalar dolusu laflara ne oldu? Şu andan geriye dönüp haftalardır bütün taraflarca edilen lafları yan yana koyduğumuzda göreceğimiz hiçbirimiz açısından parlak değildir.

Amerikalılar PYD’ye, Almanlar ve Türkiye Barzani’ye silah yardımı yaptı. Asker desteğini Kuzey Irak’tan Rojava’ya Türkiye’nin açtığı koridor sağlayacak. İnsani destek yine Ankara’ya aittir, bunun için Batı’dan da yavaş yavaş yardımlar başlamıştır.

Bütün bunları tartışma ve konuşma şeklimizle içerdeki koridorlarımızı yıkmaya, kapatmaya kadar yaklaşırken laf üstünden yapılan siyasetin yarattığı tıkanmaları bu kez görebildiysek ne âlâ.

Haberin Devamı

Kobane olayında bütün eğriler doğrusuna gelmesine geldi de, bu doğrulara yaklaşmakta neden bu kadar direndiğimizin, hep birlikte direndiğimizin açıklamasını artık yapabilsek fena olmaz.

DİĞER YENİ YAZILAR