Kim ne kazandı?

Her siyasi hamle sonuçlarıyla değerlendirilir. Amacına ulaşmayan siyasi hamle başarısızıdır, amacına ulaşan başarılıdır.

Kobane olayı üzerine çığırından çıkan gösteriler, eğer elde edilmek istenen sonuç sadece Kobane’ye “somut” destek ise, başarısız bir hamledir.

Buna karşılık IŞİD, Kobane saldırısı ile elde etmek istediğini, Türkiye’nin krizde etkin bir rol oynarken, içerden yaralanmış olması amacına ulaşmıştır.

Türkiye’nin içinde Kürtlerle ilgili bir güvensizlik ortamı yaratılmış, Kobane’ye ilişkin hamlelerde duraksama sağlanmıştır.

Belki daha da önemlisi, Türk Hizbullahı’nın yasal örgütü olan Hüda-Par da silahlı ve savaşçı bir güç olarak ortaya çıkmıştır.

Türk Hizbullah’ı 80’li yıllarda, PKK’nın karşısına İslamcı bir kuvvet dikilmesi amacıyla tasarlanmış, açık bir devlet desteğiyle büyümüş, daha sonra kontrolden çıkmıştı.

HDP hamlesine karşı, IŞİD’in doğal destekçisi Hüda-Par olurken, ülkücüler de oyuna aynı safta girmeye çalıştı, “beyaz Türkler” de bu koalisyonun “manevi” bir unsuru oldu.

Haberin Devamı

İmralı’dan gelen işaret

HDP’nin çağrısıyla yapılan gösterilerin yarattığı bu garip koalisyonun manevi temeli de “Kürt karşıtlığı” üzerine kuruldu.

HDP stratejisi yanlış kurulmuştur, barış sürecini tehlikeye atmıştır, ama “Kürt karşıtı” bir koalisyon oluşması çok daha tehlikeli ve ucu açık gelişmelerin habercisidir.

Şehir merkezlerinde güvenliği sağlamak için askerin göreve çağrılmış olması da hangi uçların açılmış olduğunu göstermektedir.

Gösterilerin sona erdirilmesinin işareti İmralı’dan Abdullah Öcalan’dan gelmiştir, HDP başkanı da aynı yönde konuşmuştur.

Son üç günün kazananının HDP olmadığı bellidir, ama Kürt karşıtı koalisyonu dağıtacak olan da, Kobane meselesinde söz söyleyecek olan da Hükümet’tir.

Türk Hizbullahı’nın Hüda-Par adıyla, Türkiye içindeki IŞİD müttefiki olarak ortaya çıkmasının devamı olacağını da herkes görmek durumundadır.

Son üç günün kazananı sadece IŞİD olmuştur. Bunu görmeden yapılacak her türlü tahlil ve hedef tespitinin maliyeti de daha ağır olur.

DİĞER YENİ YAZILAR