On yıllık hedef

Tayyip Erdoğan, cumhurbaşkanı olmadan önce, geleceğe dönük vizyonunu anlatırken 2023 yılının hedeflerini anlattı.

2023 yılı Türkiye Cumhuriyeti’nin yüzüncü yılı. Cumhuriyet kurulurken, “ilelebet payidar kalması” dilenirken, hedef olarak “muasır medeniyet”, çağdaş uygarlık konulmuştu.

“Muasır medeniyet”in neresinde olduğumuzu, nereye ulaştığımızı, nerelerde geride kaldığımızı tartışıp duruyoruz.

Erdoğan’ın 2023 vizyonu da muasır medeniyetin yeni bir anlatımı, ekonomide dünyanın en gelişmişleri arasına girmek, demokraside eksik bırakmamak.

Başbakan Davutoğlu da, 2023 hedefini tekrarlarken, bugünün muhalefet partilerine el uzattı, “siz de katılın hep birlikte yapalım” çağrısında bulundu.

Birinci aşama 2015

Erdoğan ve Davutoğlu’nun, 2023 hedefinin birinci aşamasında 2015 hedefi bulunuyor. Bu hedefe yönelirken ana dayanak da barış süreci olarak tespit edilmiş durumda.

2015 seçimlerinden önce, muasır medeniyetin ilk aşamasının gerçekleşmesi, silahların tamamen gömüldüğü ve demokratik süreçlerin hız kazandığı bir siyasi alana geçilmesi öngörülüyor.

Haberin Devamı

Bu hedef ilk anda fazla iddialı görünebilir, ancak maddi ve manevi altyapısı büyük ölçüde tamamlanmış bu sürecin son aşamaya gelmesi için halen beklenen siyasi iradedir, siyasi iradenin cesaretidir.

2015 seçimine, barış sürecini son aşamaya getirmiş ve demokratik reformlara hız vermiş bir konumda girmek, AKP’nin büyük kuvveti olacaktır.

Bu kuvvetin siyasete aktarılması da yine ciddi bir hedef olarak, seçimde anayasayı tek başına değiştirebilecek bir çoğunlukla iktidar olmak hedefini ortaya çıkarmaktadır.

Seçime kadar, AKP iktidarının karşısında, onu zorlayacak, sıkıştıracak, elini kolunu bağlayacak bir muhalefet hareketinin ortaya çıkması da bugünkü koşullarda oldukça zor görünmektedir.

CHP, MHP ve diğer muhalefet odaklarının şu anda da yapabildiği, AKP’nin kendi kendine ayağının sürçmesine dua etmek, IŞİD gibi olaylarda büyük sorunların çıkmasını temenni etmek dışında bir halleri bulunmamaktadır.

2023 hedefinin gerçekliği ve gerçekçiliği, önümüzdeki sekiz aylık dönem ve Haziran ayındaki seçimlerle net olarak ortaya çıkacaktır.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR