Kutuplardan çıkmak için

Çok sık kullanılan, içi boş formüllerden biri ‘birlik ve beraberlik’tir. Yaklaşık aynı anlama gelen iki kelime bir arada kullanılarak pekiştirme yapılır. Ülke için hep temenni edilen ‘birlik ve beraberlik’tir.

Hangi kademe ve aşamada olsun, en çok iktidarda olanların dilindedir ‘birlik ve beraberlik’. “Benim söylediğim hatta bir arada durun, yoksa birileri sizi ham yapar..” Bu ‘birileri’, bir takım iç ve dış düşmanlar her zaman bulunur, ‘birlik ve beraberlik’ içinde düşünmeyen ve davranmayanlar hep böyle tehdit edilir, vatana ihanetle suçlanır, iktidar devranları böyle döner gider.

Sürekli birlik ve beraberlik halinde duran, davranan ‘kuzu’ toplumların olmadığı, olmaması gerektiği çoktan anlaşıldı. Her türlü iktidar odağının dayattığı birlik ve beraberlik halinin gerçekte ne anlama geldiği, neye yaradığı da artık herkesin malumudur.

Biz, birlik ve beraberlik halindeki kuzular olmaktan çıkarken, aynanın diğer yüzüne düşmeyi başardık. Bunun adına ‘kutuplaşma’ diyoruz. Her konuda, her alanda, her algıda birbirine karşıt, hatta düşman ‘birimler’ durumuna girdik.

Haberin Devamı

Bu kutuplaşmanın olması için yine birlik ve beraberlik gerekiyor. Kutupların ikisinin de içinde birlik ve beraberlik olması gerekiyor ki, kutuplaşma sağlansın. Kutupların iki tarafında farklılıklar olursa, ana hatların içinde farklı düşünceler olursa zaten kutuplaşma kendiliğinden yok olur.

Fazlasıyla alıştığımız birlik ve beraberlik halini bu kez kutuplar içinde yaşamaya devam ediyoruz. Kutupların içindeki her farklılık o kutupa ihanet olarak algılanıyor.

Şu anda kutupların üzerine sıvanmış cilaları biraz kazıdığımız zaman da tek maddelik bir kutuplaşma halinde olduğumuzu görebiliriz. Evet, bu tek maddenin adı hala Tayyip Erdoğan.

Başbakan Davutoğlu bir gün önce gazete yayın yönetmenlerine “Muhatap benim” derken de bunu anlatıyordu.

Barış sürecine bakarken de endeks Tayyip Erdoğan, Abdullah Öcalan’ın politikasını yorumlarken de endeks Tayyip Erdoğan, üçüncü havaalanı deyince de Tayyip Erdoğan, medyada yaşanan değişimleri tahlil ederken de Tayyip Erdoğan dediğiniz zaman da kutupları böyle şekillendirmiş, hiç bir farklı açıya alan bırakmamış oluyorsunuz.

Haberin Devamı

Kutuplaşma bu kadar basite inince, bu kutuplaşmadan neden çıkılması gerektiği de, nasıl çıkılacağı sorularının cevabı da kendiliğinden ortaya çıkıyor.

DİĞER YENİ YAZILAR