Gülen’in iadesi

Gülen cemaatine mensup emniyet görevlileri hakkındaki soruşturma “Hükümeti devirmek için örgütlü teşebbüs” kapsamında yürütülüyor. Başbakan ve bakanların dinlenmesiyle ilgili suçlama da “casusluk” kapsamında.

Bu faaliyetleri yürütenlere “paralel yapı” adı verildi, kasıt devlet içinde farklı bir örgütlenme ve yönetim yapısı oluşturarak siyaseti yönlendirmek, doğrudan hükümetle mücadele etmek ve değiştirmek için faaliyette bulunmak.

Bunlar yakın tarihimizde “devletin içinde” gördüğümüz birçok faaliyetten farklı değildir. Yanlış siyasetlerle ülkenin bütünlüğüne zarar vermekle suçlanan sivil siyasi iktidarlar benzer faaliyetlerin defalarca hedefi olmuşlardır.

Gülen cemaatinin “kalkışması” da doğrudan barış süreciyle ilgilidir. Önce PKK ile MİT yetkililerinin yaptığı gizli görüşmeler açıklanmış, ardından MİT başkanını tutuklama girişiminde bulunulmuş ve ikinci aşamada da Başbakan’ın “vatana ihanet”ten tutuklanması amaçlanmıştır.

Bu girişimin icracılarının, Gülen cemaatine mensup olduğu bilinen emniyet ve yargı mensuplarının olduğu da bir sır değildir.

Haberin Devamı

Gülen cemaati bu savaşı başlatmıştır, devlet içindeki, emniyet ve yargıdaki dayanaklarına güvenmiştir.

Savaşı başlatan Cemaat büyük kayıplar vermiştir. Maddi kaynaklarının en önemlisini, dershaneleri kaybetmiş, iş hayatından sağladığı destekler zayıflamış, bankası da “gözetim” altına alınmıştır.

Emniyetteki yapılanma dağıtılırken, Cemaat son dayanağını yargıda korumaya çalışmaktadır. Önümüzdeki ay yapılacak Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu seçimlerinde Hükümet karşıtı bir cephe oluşturarak yargıdaki hakimiyetini sürdürmek peşindedir.

Emniyet içinde yürüyen soruşturmalar, başka kesimlere ulaşmış değildir, halen herhangi bir yargı mensubu doğrudan suçlanmış da değildir.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Amerikan Başkanı Obama ile görüşmesinde bu meseleyi açması ve Fethullah Gülen’in iade edilmesi veya sınır dışı edilmesi talebinde bulunması Ankara’da bu yapının dağıtılması kararlılığını gösteriyor.

Ancak hukuki süreçler aynı hızla işlemiyor. Hükümeti devirmeye teşebbüsle suçlanan polisler vardır, ama bu sadece “polislerin darbesi” olamayacağına göre hukuki süreçlerin ilerlemesi gerekmektedir.

Haberin Devamı

Fethullah Gülen’le ilgili olarak, bir konuşması dolayısıyla açılmış bir soruşturma vardır, zaten Gülen bu soruşturma üzerine Türkiye’den ayrılmış Amerika’ya yerleşmiştir. Bu soruşturmanın durumu da bilinmiyor.

Amerikan yönetiminin herhangi bir icraatta bulunması için doğrudan Gülen ile ilgili soruşturma ve hukuki süreçler bulunması gerekir.

Sadece emniyet görevlilerinin zanlı veya sanık olduğu bir hukuki süreç ancak doğrudan Gülen’e ulaşırsa hukuken bir iade talebinde bulunmak mümkün olabilir.

DİĞER YENİ YAZILAR