Genel başkan kongresi

CHP’nin olağanüstü kongresi öncesinde genel başkan, genel başkan adayı ve partililer hiçbir şey tartışmadılar. Partinin politikalarını da tartışmadılar, seçim sonuçlarını da tartışmadılar, toplumdaki etkisi ve ağırlığının azalmaya devam etmesini de tartışmadılar.

Sadece genel başkanlık tartışıldı, o da Kılıçdaroğlu’na karşı adaylığını koymak isteyen Muharrem İnce’nin genel başkana yönelik eleştirileriyle konuşuldu.

Kılıçdaroğlu’nun genel başkan olmasından sonra ilk seçimde az da olsa oyunu artırmış olan CHP uzun süredir kendisinin nasıl bir iktidar vizyonu olduğunu anlatmıyor, anlatamıyor.

Yerel seçim öncesinde de cumhurbaşkanı seçimi öncesinde de CHP’nin ana siyasi faaliyeti Tayyip Erdoğan’la laf atışmaları üzerine oldu.

Durumu korumak

AKP’nin oylarını sürekli artırmasının tahlilini yapmayan, toplumun algı ve beklentilerini tahlil edemeyen CHP uzun süredir Erdoğan karşıtlığına sıkışmış olarak durumunu korumaya gayret ediyor.

“Durumu korumak” da ana muhalefet partisi olmaya devam etmek, şu anda çıkardığı kadar milletvekili çıkarabilmekten ibaret görünüyor.

Haberin Devamı

Parti örgütlerinden, kongre öncesinde Kılıçdaroğlu ile devam eğiliminin ağır basması da aslında bu sıkışmanın doğal bir sonucu.

CHP’liler de iktidar adayı bir parti olmaktan iyice vazgeçmiş ruh halleriyle var olanı korumayı tercih ediyorlar. Onlar için tercih bugünkü yapısıyla var olanı korumak, yeni genel başkan ile var olanı kaybetme riskini almamak.

Sekiz ay sonra yapılacak genel seçimde CHP çıtayı daha da aşağıya, şu anki güç, etkinlik ve oy desteğini korumak olarak koymuş durumda.

CHP’den çağdaş bir sosyal demokrat parti çalışanlar da, 70’lerdeki Ecevit rüzgarını umanlar da başarısız oldular. Sadece onlar değil, 50’lerin, 60’ların ruhuyla ulusalcılık oynayanlar da başarısız oldular.

CHP sosyal demokrat bir parti de olamadı, saf ulusalcı bir parti de olamadı ve aslında iki taraf da mevcut durumu sürdürmeye razı oldu.

Bu razı olma durumu dolayısıyla, genel başkan seçilecek bu kongrede bir sosyal demokrat aday çıkmıyor, ulusalcı bir aday da çıkmıyor.

Haberin Devamı

“İdare-i maslahatçılar esaslı inkılap yapamaz” demişti Mustafa Kemal, CHP de şu anda “idare-i maslahatçılığın” zirvesine oturmuş, kımıldamıyor. CHP bugün genel başkan seçecek ve bu hal devam edecek.

DİĞER YENİ YAZILAR