Tek isim kaldı

AKP kongresine iki hafta kala, genel başkan ve başbakan adaylığı için bir tek isim kaldı: Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu.

Erdoğan’ın kendisinden sonrası için koyduğu ve AKP yönetiminin benimsediği “ilkeler” belli olunca Ahmet Davutoğlu’dan başka bir ihtimal kalmamaktadır.

Yeni başbakan, partiyi ve hükümeti “sadece” haziran 2015 seçimine kadar götürecek bir isim olmayacaktır.

Bu kararla, üç dönem kuralına takılan bütün AKP kurmayları adaylıktan düşmektedir. Siyasi hayatı genel seçimle birlikte sona erecek ve “emanetçi” olarak nitelenecek kimse aday olmayacaktır.

AKP’nin kurucu kadrosu ve şu anda hükümetin önemli isimleri olan Bülent Arınç, Mehmet Ali Şahin, Beşir Atalay, Ali Babacan liste dışı kalmış olmaktadır.

AKP genel başkanı ile başbakan aynı isim olacaktır. Bu kararla birlikte Abdullah Gül ile Numan Kurtulmuş da adaylıktan düşmektedir.

AKP’nin ve hükümetin önemli isimlerinden bir tek kişi alınan kararlara uygun bir aday olmaktadır.

Üniversiten siyasete Başbakan Erdoğan’ın dış politika danışmanı olarak geçen Davutoğlu’nun 27 Ağustos’taki AKP kongresinde tek aday olarak seçilmesine artık kesin gözüyle bakabiliriz.

Haberin Devamı

Davutoğlu’nun bakanlığıyla birlikte Hükümetin dış politika sloganı “sıfır sorun” olmuştu. ‘Sıfır sorun’un içinde sadece ABD ve Avrupa değil, Yunanistan ile de Suriye ile de ve bütün komşularla yakın “dostluk” ilişkisi kurulması vardı.

‘Arap Baharı’yla ortaya çıkan rüzgarın bir anlamda tersine dönmesiyle birlikte Türkiye’nin dış politikasında da çeşitli dalgalanmalar yaşandı.

Davutoğlu 27 Ağustos’ta AKP genel başkanlığı ve başbakanlık için tek aday olduğunda bunlar tartışılacaktır. Bu tartışmaları peşinen olumsuzluklar üzerine kurmak isteyenler de olacaktır.

Ama sonuçta belirleyici olan Türkiye’nin 28 Ağustos 2014 ile Haziran 2015 arasında yaşayacaklarıdır.

Erdoğan’ın on aylık cumhurbaşkanlığı ile birlikte Davutoğlu’nun on aylık başbakanlığı, önceki dönemlerden daha farklı ve bir ölçüde onlardan bağımsız bir dönem olarak görülecek ve izlenecektir.

DİĞER YENİ YAZILAR