Anayasasız kalıyoruz

12 Eylül davasının ilk aşamasının sonuçlandığı gün uyarıyı yapmıştık. Daha açık söylemek gerekiyor: Türkiye Cumhuriyeti’nin yakında hukuken bir anayasası kalmayacak.

12 Eylül darbecileri, anayasal düzeni silah zoruyla değiştirmek, anayasayı “tebdil tağyir ve ilga”dan, anayasayı kaldırmaktan hüküm giydiler.

Eski adı idam olan, şimdiki adı ağırlaştırılmış müebbet hapis olan cezaya çarptırıldılar. Cezaları “iyi hal”den müebbet hapse indirildi. Ne kadar yatacaklarının hiçbir önemi yok, önemli olan hangi eylemin mahkumiyet kararına yol açtığıdır.

Elbette bu yargı kararının bir temyiz süreci olacaktır. Ama eğer bir hukuk varsa bu karar Yargıtay tarafından da onaylanacaktır.

Anayasa yok hükmünde

Suç, silah zoruyla anayasayı yürürlükten kaldırmaktır. Anayasayı silah zoruyla yürürlükten kaldırma suçu işlendiğine göre, 12 Eylül askeri yönetimi, Milli Güvenlik Konseyi’nin hazırladığı ve yine zorla onaylattığı anayasa, 1982 Anayasası “yok hükmünde”dir. Hukuken hiçbir geçerliliği yoktur.

Sadece anayasa da değil. Milli Güvenlik Konseyi imzasını taşıyan bütün kanunlar, kararlar, icraatlar da “yok hükmünde”dir.

Haberin Devamı

Bütün bu kanun, karar ve uygulamalardan herhangi bir şekilde etkilenmiş herkes hakkını arayabilir.

Milli Güvenlik Konseyi’nin işbaşında olduğu dönemdeki bütün işkenceler, gözaltılar, Konseyin mahkemelerinin aldığı bütün kararlar da aynı şekilde dava konusu olacaktır.

Sanıklar kabul etti

12 Eylül sanıkları yaptıklarını kabul ettiler, çünkü etmeme ihtimalleri yoktu. Yakın dönemdeki darbe hazırlığı davalarında bütün savunmalar inkar üzerine kuruldu. İddia konusu icraatlarını birini kabul etmek bile cezası “ağırlaştırılmış müebbet” olan bir suçun kabulü anlamına geldiği için hiçbir sanığın ikrar etmesi mümkün değildir.

Ama 12 Eylül sanıklarının da hiçbir şeyi inkar etmeleri mümkün değildir.

Tekrar ediyoruz: 12 Eylül davası kararları Yargıtay tarafından onaylandığı gün Türkiye’nin anayasası kalmayacaktır. Mahkum olan zevatın zorla kabul ettirdiği anayasa başta olmak üzere bütün kanunları, kararları ve uygulamaları “yok” sayılmak durumundadır.

Haberin Devamı

Türkiye’ye bir anayasa yapacak olan ve 12 Eylül dönemindeki kanunları ayıklayacak olan makam da Türkiye Büyük Millet Meclisi’dir.

DİĞER YENİ YAZILAR