İlk soru: Zorlar mı?

Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu’nun CHP-MHP ortak adaylığı konusunun dünkü görüşmeden önce pişirildiği anlaşılıyor.

Öneriyi yapan Kılıçdaroğlu, “üzerinde çalışacağız” diyen Bahçeli‘dir, ama ifadenin kendisi, üzerinde zaten çalışmış olduğunu gösteriyor.

İhsanoğlu’nun CHP ile MHP’nin ortak adayı olmasına ve Gülen Cemaati’nin de desteklemesine artık kesin gözle bakabiliriz.

İhsanoğlu kamuoyunun yakından tanıdığı bir isim değil, siyasi bir isim de değil, bilim insanı olarak çalışmış, diplomat niteliklerini de İslam Konferansı Örgütü genel sekreterliği görevinde göstermiş bir isim.

Tek siyasi vakası...

Siyasi olmadığını söylerken, iç siyasi gelişmelerde adının hiç geçmediğini kastediyoruz. Ama İslam Konferansı Örgütü genel sekreterliğine getirilmesini AKP Hükümeti‘nin sağlamış olmasından yorum çıkaranlar olabilir.

İKÖ genel sekreterliği görevindeyken Mısır‘daki askeri darbeye karşı tavır almamış olması ve bu yüzden tepki alması belki de tek siyasi vaka olarak anılmaktadır.

Kılıçdaroğlu ile Bahçeli, İhsanoğlu’nun ortak aday olması için anlaşmaya varırken herhalde kendi seçmenlerinin tercihi konusunda bir kuşkuları yoktu.

Haberin Devamı

Ama soru, Tayyip Erdoğan‘ın karşısına çıkarılacak ortak adayın Erdoğan’ı zorlaması ihtimali olduğu zaman bu adayın 30 Mart’ta da AKP’ye oy vermiş seçmenin bir kısmının oyunu alıp alamayacağı sorusu kuvvet kazanıyor.

İhsanoğlu tercihi öncelikle “siyasi olmayan cumhurbaşkanı” tercihi olarak ortaya çıkınca ilk kez halk tarafından seçilme konusu da farklı bir yöne gidiyor.

Cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesi, bu makamın siyasileşmesi ve giderek bir başkanlık sistemine yönelme projesinin başlangıç noktasıydı.

Sert üsluptan uzak

Ama CHP ve MHP ve muhtemelen Gülen Cemaati’nin ortak adayının İhsanoğlu olması, tekrar “siyasi olmayan cumhurbaşkanı” sistemine dönmek talebini göstermektedir.

İhsanoğlu ismiyle ortaya çıkan yeni durumlardan biri de seçim kampanyasının sert siyasi üsluplardan uzak kalması ihtimalinin yükselmesidir.

Muhalefet cephesi siyasi çatışmaların yükselmesinin Tayyip Erdoğan’a yaradığı teşhisini yapmış olmalı ki, kampanyanın da düşük tansiyonlu olmasını sağlamaya çalışıyor.

Haberin Devamı

Kampanya sırasında bağıranlar Kılıçdaroğlu ile Bahçeli olacak, susan ise İhsanoğlu olacak.

“Erdoğan böylece zorlanır mı” sorusunun cevabı ise birinci gün olmasa da kısa sürede ortaya çıkar.

DİĞER YENİ YAZILAR