Bölünen Irak ve Türkiye

Haberin Devamı

Amerika’nın Irak’a askeri müdahalesi ve Saddam’ın idamıyla birlikte bu ülkenin bölünmesinin kaçınılmaz olduğu belli olmuştu. Şu anda da bölünme gerçekleşiyor, uzun ve kanlı bir savaş bunun için başlatıldı.

Musul’daki Türk konsolosluğunu hedef alanların amacı Türkiye‘yi biraz daha bu savaş ortamına sokmaktan başka bir şey olamaz.

Musul çevresinde önemli bir bölgeye hakim olan IŞİD kısa isimli örgütün savaşı olabildiğince yaymak istediği anlaşılıyor. Bunun için de siyasi, askeri ve lojistik desteklerine güvendiği de görülüyor.

Savaşa ne kadar fazla unsur katılırsa, düğüm iyice içinden çıkılmaz bir hal alacak ve bölgedeki bütün güç dengeleri değişmeye yüz tutacaktır.

Yeni kuvvet, aşırı şiddet

Irak Şam İslam Devleti, adından da anlaşılacağı gibi Irak ve Suriye’de kendi egemenlik alanlarını oluştururken hem Irak merkezi yönetimi ve Şiilerle, hem Suriye’deki Esad rejimiyle hem de Irak Kürdistan’ı ile savaşmak durumundadır.

Suriye’deki El Kaide bağlantılı yapılar ve Irak’taki Sünni aşiretlerle birlikte ortaya çıkan yeni kuvvet, aşırı şiddet kullanarak savaş alanını azami sınırlara çekecektir.

Bu alanda Kürtler de vardır, Türkler de vardır. Kürtler Irak Kürdistan’ını savunurken Türkiye de önemli kararlar arifesinde bulunmaktadır.

Ankara’nın Suriye politikasında öncelik Esad rejiminin değişmesi olunca, bütün muhalif unsurlarla, dolayısıyla da El Kaide kaynaklı yapılarla da bir “amaç birliği” ortaya çıkarken bu durum hem ABD’yi hem de Irak merkezi yönetimini rahatsız etmiştir.

Ortadoğu bataklığı

IŞİD atağıyla birlikte ise Ankara yeni bir konumlanma ve strateji mecburiyetiyle karşı karşıyadır.

Bu mecburiyette Irak Kürtlerinin korunması da gündemin öncelikli maddelerinden biri haline gelmiştir.

Irak’ın göbeğinde radikal İslamcı bir bölge oluşmasını da Ankara’nın reddetmesi ve karşı ağırlık içinde yer almasını Batı da bölgedeki diğer güçler de bekleyecektir.

Ortadoğu’nun nasıl bir bataklık olduğu anlatılırken Suriye’de bir el çırpmasıyla bahar gelmeyeceği de anlatılmıştı.

Bölge yine uzun ve kanlı bir savaş yaşamaya hazırlanırken, yeni güç dengeleri bir çok açıdan sil baştan yapılmasını da gerekli kılıyor.

Bunun içinde ve başında da Kürtler, Irak Kürdistan’ı her zamankinden daha kuvvetli olarak yer alıyor.

DİĞER YENİ YAZILAR