CHP’ye soldan yama

Haberin Devamı

Yerel seçimi genel seçim havasına ve Erdoğan için bir referanduma dönüştürme siyaseti muhalefet cephesinin ortak hattıydı.

Bu hatta CHP, MHP, Gülen cemaati ve sadece Erdoğan karşıtlığı üzerine tavır alanlar bir araya geldi.

CHP’nin, İstanbul ve Ankara’yı AKP’den alması için olabilecek en geniş ittifak oluşturuldu. Bu ittifaka solda olduğu varsayılan kesimler de katıldı.

Sağa doğru en geniş hâliyle kurulan bu ittifaktan bir seçim başarısı çıkmayınca, şimdi yine CHP’ye soldan yama aranıyor.

Devletin ve üst sınıfın “esas” partisi olan CHP yakın tarihinde her sandık başarısızlığına karşı soldan destek aradı ve her zaman buldu.

CHP bu kez soldan yamayı, HDP etrafında, Kürt siyasetiyle birlikte oluşturulmaya çalışılan sol harekette arıyor.

Bunun için de HDP’nin önünün kesilmesi, Kürt meselesinin de birinci mesele ve demokratik gelişmenin temel düğümü olarak görülmekten çıkarılması gerekiyor.

Ülkenin geleceğini belirleyecek olan temel meseleyi geriye iterek, Kürt siyasetini de “Tayyip Erdoğan taraftarlığı ve karşıtlığı” tıkızlığına çekerek sol bir kez daha “devlet tarafı”na taşınmak isteniyor.

CHP biraz nefes alır ama...

Kurulan şema şudur: Şu anda Erdoğan sorunu Kürt sorunundan önemlidir ve bu sorunun çözümü için CHP’nin başı çekeceği bir ittifak kurulmalıdır.

Amaç sınırlıdır ve ilk aşama da Erdoğan’ın Çankaya’ya “güçsüz” çıkmasıdır.

Bunu “sol” bir siyaset olarak kabul ettirebilmek için de Kürt meselesinin geriye atılması, sosyal ve sınıfsal herhangi bir tahlile girilmemesi ve de “devlet” meselesinin hiç karıştırılmaması gerekir.

Has ulusalcıların toplumsal tabanındaki zayıflama dolayısıyla devlet ve üst sınıfta baş gösteren “sol yama” ihtiyacının giderilmesi için “eski liberaller” de çaba gösteriyor.

Kendisini sol olarak niteleyenlerin bir kez daha devletin ve devlet partisinin hattına girmeleri, daha önce defalarca yaşandığı gibi, ancak bağımsız bir solun güçlenmesini engeller, erteler.

Soldan bir yama ise ancak CHP’ye biraz daha nefes alma alanı açar; ama bu, kesinlikle bir partinin “sola açılması” olamaz.

DİĞER YENİ YAZILAR