Parti kapatılır

Haberin Devamı

Sadece yeni anayasa teşebbüsünde değil, neredeyse her medeni hamle teşebbüsünde eski duvarlar dağ gibi oluyor, parmak sallayarak dikiliyor o hamlenin karşısına.

Medeni bir anayasa için Meclis’te sessiz sedasız bir çalışma sürüyor. Gelinmiş “parti kapatma” maddesine, eski köye yeni âdet istemeyenler hemen dikilivermişler...

Eski köyde hayat rahattı, yüksekte oturanlar için. Biraz aykırı bir ses çıkaranın kafasına vurulurdu; o kişi sürüm sürüm süründürülür, siyaset yapmasına izin verilmezdi. Böylece olup biterdi.

Artık eski köy yok ama, eski köyün nostaljisiyle kıvrım kıvrım kıvrananlar hâlen mevcut. Her fırsatta da bir yerden çıkıveriyorlar. Meclis anayasa çalışmasında daha önce bir iki kez görünmüşlerdi. Son olarak parti kapatma meselesinde göründüler.

Eski köyün nostaljisiyle kıvranan zevat, her zaman aynı bayrağın altından çıkmıyor; bazen falanca partide, bazen bir başkasında boy gösteriyorlar.

***


Mesele, siyasi partilerin kapatılabileceğinin anayasa metnine girip girmemesi. Tam böyle söylenmiyor ama birilerinin düşündüğü, “kapatılamaz” ifadesi anayasada yer alırsa bundan kendi deyimleriyle “bölücülerin faydalanacağı”dır.

“Özgürlükler olsun, ama bu özgürlüklerden kötü niyetliler faydalanmasın” cikletinin modası da son kullanma tarihi de geçeli çok oldu.

Avrupa’dan buldukları bir örnek, orada ırkçı-faşist partilerin kapatılabilmesi.

Gerçekten bu örnekte samimi olsalar, söz konusu maddenin o ülkelerdeki gibi yazılmasını isterlerdi:

Başta ırkçılık olmak üzere her türlü insani ayırımcılık, kin ve nefret söylemine dayanan, şiddet öneren her türlü siyasi ve sosyal örgütlenme yasaktır.

Bu yasak getirilirse, medeni bir anayasanın insanı koruyan şerefli ve medeni yasağı olacaktır.

Anayasanın girişinde yer alacak böyle bir madde o anayasanın medeni niteliğinin de güvencesidir.

Filanca yöneticisi şunu dedi bunu dedi diye parti kapatmaya fazlasıyla alışmış olanlara meselenin böyle olduğunu anlatmak biraz uzun sürebilir.

Zaten bu anayasa çalışması öngörüldüğü gibi bu yıl sonuna kadar bitecekmiş gibi görünmüyor.

Yine de bilenler bilmeyenlere anlatmaya devam etsinler ki şu medeni anayasa işini yarım yamalak bırakmayalım.

*****


Veda

Yurtsan’ın cenazesine gitmek için hareket etmek üzereyken Toni’nin ölüm haberi geldi.

Bütün ölümler erkendir, “genç ölüm”dür. Onlar da erken veda ettiler. Huzur içinde yatsınlar.

DİĞER YENİ YAZILAR