Sivas korkusuyla Menemen aramak

Haberin Devamı

Tophane olayının savunulur hiçbir yanı yoktur, olamaz, çünkü işin içine şiddet girmiştir. Bu tür olayların toplumsal belleğimizde Sivas Madımak gibi görüntüleri tekrar su yüzüne çıkarması da doğaldır, çünkü bu topraklarda, üstelik çok yakın zamanlarda çok ciddi şeyler yaşadık.

Bunlar belli, ancak Tophane olayını kendi boyutlarının ötesine taşıyarak tartışmak, Sivas korkusuyla yeni Menemen’ler arayışına girmek de ancak abartmalı korkuları ve Türk toplumuyla ilgili yanlış tespitleri besler.

Öncelikle, sürekli olarak “mürtecilerin kör testerelerle insanları boğazını keseceği” kuşkusunu paranoyaya varan bir üslupla canlı tutmak, Cumhuriyetin 87 yıllık değerlerine büyük bir güvensizliktir. Tophane’de dini ve muhafazakâr değerlerini savunduğunu zanneden, işin içine ciddi maddi sorunların da karıştığı bir şiddet eylemini Menemen faciası haline getirmek için de o güvensizliğin son raddesini yaşıyor olmak gerekir.

***


Korkutma üzerinden siyaset yapmak, siyasi rant sağlamak uzun yıllar boyunca geçer akçeydi. Korkuları sürekli kışkırtılan insanları, en kötüden biraz daha az kötüye razı etme siyaseti sık sık başarılı da oldu, bu politikayı güden zevatın koltuklarını korumasını ve halktan belli destekler almasını sağladı.

Tophane olayı tartışmasında dikkati çeken unsurlardan biri de bu “korkutma” faaliyeti. “Korkutucular” hızını alamamış, bu saldırıyı referandumda evetlerin çoğunluk çıkmasına bile bağlamışlardır.

Menemen arayıcılarının “referandumda evet çıkınca bunlar böyle saldırılar için cesaret buldu” mantığı, aslında bir hakaret olan, herkesi aldatılabilir küçük akıllılar gibi görme cinliklerinden biri olarak tekrar edilip duruyor.

***


Tophane saldırısı gerçekten çirkindir, bu tür olaylar ne zaman ve hangi gerekçeyle meydana gelirse gelsin toplum bunlara karşı tepkisini göstermelidir.

Ama böyle bir olay olduğunda, kendi toplumu ve o toplum içindeki bazıları için üzülmek yerine “yaşasın bize malzeme çıktı” diyerek olayı insanları korkutmak için kullanmanın ne iyi niyetle ne aydın olmakla bağdaşır bir yanı vardır.

Sivas Madımak’ların bir daha yaşanmaması için Tophane saldırılarının da olmaması gerekiyor, ama her sabah Menemen korkusuyla uyanmak ve sürekli böyle bir korku yaymaya çalışmak da gerçekten kendi ülkesini ve bu ülkenin insanlarını aşağılamaktan başka bir şey değildir.

DİĞER YENİ YAZILAR