Bahçeli’den son hamle

Anayasa teklifinin Meclis’te “kader” oylamasına 10-12 gün kadar bir süre var. Şu ana kadar yapılan oylamalarda partisinin Meclis grubunun yarısına hakim görünen MHP genel başkanı Bahçeli MHP’nin ve Ak Parti’nin içine yönelik son bir hamle yaptı.

Bahçeli, eğer Anayasa teklifi Meclis’ten geçmezse seçime gidilmesi gerektiğini söylüyor. Bu ifadenin milletvekillerine dönük tarafı, “fire”ye dahil olan ya da kuşkulanılan vekillerin bir erken seçimde listelerde yer alamayacaklarıdır.

Meclis’te kabul çıkması için MHP’den 15 vekilin teklife destek olması gerekmektedir. İlk oylamalarda da bu rakamın 20-21 olduğu görülmektedir.

Bahçeli, AK Parti’ye verdiği söz açısından şu anda rahattır, ama çok rahat da değildir.

MHP’den 5-6 fire, Meclis’in anayasa teklifini kabulünde sınır rakamdır. Böyle bir ihtimalde Ak Partililer de fireyi MHP’de arayacak, MHP’liler ve Bahçeli suçlanacaktır.

Bahçeli’nin “seçim” sözünün bir ucu da kaçınılmaz olarak Başbakan Yıldırım’a gitmektedir.

Böyle önemli bir oylamada gerekli oyu bulamayan Hükümetin, Başbakan’ın istifası da aslında siyasi geleneklerde doğal bir durumdur.

Haberin Devamı

Devlet Bahçeli otuz yıldır Meclis’tedir ve lafının nereye gittiğini herhalde bilmektedir.

Bahçeli böyle bir yaradan sonra gidilecek seçimde MHP’nin iyi bir sonuç alamayacağını, muhtemelen de yüzde 10 barajı geçemeyeceğini de iyi bilecek bir konumdadır.

Dolayısıyla seçim sözüyle, kendisine sadık milletvekili ve partilileri de daha etkili çalışmaları konusunda uyarmış olmaktadır.

Misyon ve hassasiyetlerinin çoğu bir şekilde Ak Parti’ye taşınmış olan MHP’nin geleceğini zaten MHP’liler de epeydir tartışmaktadır. Bunlar iyimser değil, var olma tartışmalarıdır.

Bahçeli’nin seçim lafıyla ortaya çıkardığı kuşku ve endişenin Ak Parti içinde etkili olmaması da mümkün değildir.

Nihai oylamaya kalan 10-12 günlük süre Ak Parti için de MHP için de hem uzun hem çok kısa bir süredir. Çok şey de olabilir, hiçbir şey de olmayabilir.

DİĞER YENİ YAZILAR