Gazete Vatan Logo

Okan Üniversitesi öğrencilere bölüm seçme imkanı sağlıyor

Okan Üniversitesi’nde uygulanan “Ortak Program”la öğrencilere bölüm seçme kolaylığı tanınıyor. Öğrenciler fakülte tercihi yaparak üniversiteye giriyor, mesleklerine okurken karar veriyor.

Ortak Program kapsamında Okan Üniversitesi’ni tercih eden öğrenciler önce fakültelerini seçiyorlar. İngilizce dil hazırlık sınıfı ve 1. sınıfta aldıkları ortak derslerle bölümleri yakından tanıma fırsatı buluyorlar. Meslekler hakkında da daha detaylı bilgi sahibi oluyorlar. Okan Üniversitesi’nin sektör deneyimli akademik kadrosu tarafından en iyi şekilde yönlendirilen öğrenciler, kendilerine en uygun olan mesleği seçmek için iki yıl daha süre kazanıyorlar. Birinci sınıfın sonunda fakültelerinde aynı puan türündeki bölümler arasından istedikleri bölümü tercih edebiliyor, mesleklerini sınavda değil, üniversite ortamında belirleyebiliyorlar. Okan Üniversitesi bu uygulamayla gençlere, hayatlarının en zor tercihlerinden birini yaparken düşünme fırsatı tanıyor.

Okan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sadık Kırbaş, Ortak Program uygulamasını şöyle anlattı: “Ortak programı şu anda Türkiye’de üç üniversite uyguluyor ama önümüzdeki yıllarda bütün üniversitelerin uygulaması gereken bir sistem. Eğitim sistemimizdeki problemlerin giderilmesine yardımcı oluyor. Liseyi bitiren öğrenciler üç saat süren bir sınav sonrası sadece üniversitelerine değil, mesleklerine de karar vermek durumunda kalıyorlar. En azından bu tercih yükünü hafifletmek, onlara bu önemli karar aşamasında destek olmak istedik.” Kırbaş, öğrencileri tercihler konusunda da uyardı: “Tercih aşamasında fakülte seçimi yapacaklar. Bu konuda çok dikkatli olmaları gerekiyor.

Okan Üniversitesi’yle ilgili bölüm

Yüksek Öğrenim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu’nda karşılarına üniversitenin sadece fakülteleri ve puan türleri çıkacak. Bölümleri görebilmek için özel koşular ve açıklamalar bölümündeki Okan Üniversitesi’yle ilgili bölümü incelemeleri gerekecek. Öğrenciler istedikleri fakültenin ilgili puan türünde olan program kodunu işaretleyecekler. Örneğin Okan Üniversitesi’nde mühendislik okumak isteyen bir öğrenci Okan Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Sayısal Programları seçecek. Üniversiteye kayıt olurken bir bölümü tercih edecek. Bir yıl hazırlık okuduktan sonra birinci sınıfta bütün mühendisliklerin ortak derslerini okuyacak. Bu dönemde hem meslekleri daha yakından tanıyacak hem de kendisinin hangi alana daha yatkın olduğuna karar verebilecek.”

Okan Üniversitesi farklı bölümleriyle dikkat çekiyor

ÜLKEMİZDEKİ ve dünyadaki gelişmeleri yakından izliyoruz. Hangi sektörlerin öne çıktığını ve hangi tip insan gücüne ihtiyaç duyulduğunu, hangi alanlarda istihdam imkanı olduğunu tespit ediyoruz. Böylelikle çağın gereklerine uygun, iş dünyasının ihtiyaç duyduğu insan gücünü yetiştirecek bölümler açıyoruz. Programlarımızı da bu prensipler doğrultusunda oluşturuyoruz. İki yıl önce Sağlık Yönetimi Bölümü’nü açtık. Hastaneleri eskisi gibi doktorlar yönetmiyor. Profesyonel hastane yöneticilerine ihtiyaç duyulmaya başladı. Biz de bu konuda önemli bir açığı gidermeye yönelik bir bölüm açtık. Hem lisans hem de yüksek lisans programları büyük ilgi görüyor.

Yeni açılan bölümler

Mekatronik ve Geomatik Mühendisliği ile Arapça Mütercim Tercümanlık bu yıl açtığımız bölümler arasında yer alıyor. Geçen yıllarda Uluslararası Ticaret ve Uluslararası Lojistik gibi bölümleri açmıştık. Bu bölümler son yılların gözde iş alanları olarak kabul ediliyor. Bunların dışında Güzel Sanatlar Fakültesi bünyesindeki Kentsel Tasarım ve Peyzaj Mimarisi, Sanat ve Tasarım Yönetimi, Sinema TV bölümleri büyük ilgi görüyor. Bu bölümler önümüzdeki 10 yılda daha da önem kazanacak. Ayrıca Türkiye’de sadece iki üniversitede olan Gastronomi’ye dikkat çekmek istiyoruz. Bu konuda büyük bir istihdam alanı var. Spor bilimleri de kesinlikle geleceğin mesleklerinden olmaya aday.

Bir dünya üniversitesi olma yolunda ilerliyoruz

Okan Üniversitesi son yıllarda seçkin öğretim üyeleri, iddialı bölümleriyle akademik çalışmalarını hızlandırırken kampüsünü geliştirmeyi de ihmal etmedi. Okan Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Bekir Okan, hem Akfırat Kampüsü’yle hem de akademik çalışmalarla bir dünya üniversitesi olma yolunda ilerlediklerini söyleyerek şu açıklamayı yaptı: “Okan Üniversitesi 6 yıl önce eğitime başladı. Üniversitemizi kurarken hep yıllar sonrasını hesapladık, geleceğe yatırım yaptık. Bugün de aynı bakışla yola devam ediyoruz.

Çağdaş bir kampüs

Hem kampüsümüzle hem akademik kadromuzla hem de çağdaş uygulamalarımızla ve bakış açımızla bir dünya üniversitesi olmayı hedefliyoruz. Formula 1 pistine ve Sabiha Gökçen Havaalanı’na yakın Akfırat Kampüsü’nde ‘Okan Yaşam Merkezi’ hizmet veriyor. Öğrencilere her türlü sosyal ve sportif etkinlik imkanı tanıyoruz. Üniversite yaşamında kampüsün çok önemli bir yeri var. Öğrencilerimize hep şunu aşılamak istiyoruz: Üniversite yılları sadece ders demek değildir. Öğrencilerin aynı zamanda kendilerini sosyal olarak geliştirecekleri en önemli dönemdir. Okan Üniversitesi’nde onlara her tür sosyal ve sportif aktivite imkanı sunarak boş zamanlarını en iyi şekilde değerlendirmelerini ve kendilerini geliştirmelerini istiyoruz. Yabancı dil bilmek, iş hayatında önemli tercih nedenlerinden olabiliyor. Artık İngilizce, Almanca, Fransızca gibi batı dillerinin yanında Çince ya da Rusça bilmek işe girerken çok önemli bir avantaj sağlıyor. Bu nedenle Okan Üniversitesi’nde Türkiye’de ilk kez, güçlü bir yabancı dil eğitimi vermek üzere iki batı iki doğu dilinde Mütercim Tercümanlık bölümleri açtık. Bu yıl da yine Türkiye’de bir ilki gerçekleştirerek Arapça Mütercim Tercümanlık Programı’nı başlattık. Doğu’da çok önemli ticari potansiyele sahip ülkeler var. Bu ülkelerin çoğunda Arapça konuşuluyor.

Aranan kişi olmak

Arapça bilmek gençlerimize yeni iş alanlarının kapısını açacak. Öğrencilerimizin eğitimleri sırasında İngilizce ve Almanca’nın yanında, dünya ekonomisi ve siyasetine ağırlıklarını koymaya başlayan ülkelerin dillerini Çince, Rusça ve Arapça’yı da öğrenme ve iş hayatında daha aranılır olma imkanları var. Ayrıca yeni açıklanan karara göre Çince ve Rusça’nın artık orta öğretime de girmesiyle birlikte Okan Üniversitesi Rusça ya da Çince Mütercim Tercümanlık Bölümü mezunları öğretmenlik de yapabilecek. Eğitimci kökenli bir işadamı olarak Okan Üniversitesi’nde öğrencilere dört dörtlük bir yaşam alanı sunmayı amaçlıyorum.”

İş yaşamına en yakın üniversiteyiz

YURT içi ve yurt dışında farklı sektörlerdeki çalışmalarıyla tanınan ve Kazakistan’a yaptığı yatırımlardan dolayı Kazakistan Cumhurbaşkanı Nazarbayev tarafından Üstün Hizmet Madalyası’na layık görülen Okan Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Bekir Okan, “40 yıldır bu ülkeye hizmet eden bir iş adamı olarak özellikle yurt dışında edindiğim deneyimleri öğrencilerle paylaşıyorum. İş ararken hangi donanımlara sahip olmaları gerektiğini onlar adına izliyorum. İş yaşamına en yakın üniversiteyiz. Öğrencilerimize yurt içinde ve yurt dışında geniş staj ve iş imkanı sağlıyoruz” diyor.

İlk 3 tercihinde Okan’ı yazan öğrenciye % 25 burs

OKAN Üniversitesi çeşitli burslarla öğrencilerinin % 70’ine ulaşmaktadır. Okan Üniversitesi’nde burslar kesilmez. ÖSYM’nin % 100, % 50, % 25’lik bursları dışında ilk 3 tercihine Okan Üniversitesi’nin ücretli programlarını yazan ve yerleşen öğrencilere % 25 Destek Bursu verilmektedir.

MÜTEVELLİ HEYET ONUR BURSU: ÖSS’de her puan türü için ayrı olmak üzere ilk 1000’e giren ve üniversitemizi tercih eden öğrencilere % 100 öğrenim bursu ve destek bursu verilmektedir.

BAŞARI BURSLARI: Hiçbir burstan yararlanamayan ve lisans öğreniminin ikinci yarıyılını tamamlayan öğrencilerden genel not ortalaması 4 üzerinden 3.50 ve üstü olanlara öğrenim ücretinin % 10-%50’si arasında burs verilir. tam ya da % 50 burslu öğrencilerden, bir öğretim dönemi sonunda genel not ortalaması 3.50’nin üzerinde olanlara bir sonraki eğitim dönemi için yemek, yurt ve servis bursları verilir.

DİĞER BURSLAR: Mütevelli Heyet tarafından belirlenen branşlarda 3 milli sporcuya % 100, 4 milli sporcuya % 50 öğrenim bursu; 3 engelli öğrenciye % 100 öğrenim bursu, üniversitemizde öğrenim görmeye hak kazanan eğitimcilere ya da bunların eş ve çocuklarına lisans ve lisansüstü öğretim ücretlerinde % 10 destek bursu; IB programında not ortalaması 33-39 olan öğrencilere % 50, not ortalaması 40 ve üstü olan öğrencilere % 80 eğitim bursu; % 5 kardeş bursu verilmektedir.

İLETİŞİM

444 OKAN (65 26)

Haberin Devamı