Gazete Vatan Logo

OHAL’de hedef 45 günde bitmesi

Üç aylığına ilan edilen olağanüstü halin 40-45 gün içerisinde bitirilmesi hedefleniyor. Hükümet Sözcüsü Kurtulmuş, “Demokratik kazanımlardan asla geri adım atılmayacak” dedi ve asker sivil ilişkilerine dair düzenlemeler yapılacağının işaretini verdi.

OHAL’de hedef 45 günde bitmesi

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş Çankaya Köşkünde gazete ve televizyonların Ankara temsilcileriyle bir araya gelerek gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Kurtulmuş, özetle şunları söyledi:

‘Sonu iyi olacaktır’

Şimdi yaraları sarma zamanı. Amacımızı olağanüstü hali mümkün olduğu kadar kısa tutmaktır. İnşallah 3 aya kadar dahi gerek kalmadan, 1-1,5 ay içerisinde işimizi bitirip bu süreci, atmamız gereken adımları atarak tamamlarız ve Türkiye tamamıyla normale dönmüş olur. Hiçbir başka partiden arkadaşımızın, vatandaşımızın rahatsız olmaması, toplumdaki farklı hayat tarzları, siyasi kanaatler, düşüncelere sahip hiçbir vatandaşımızın rahatsız olmayacağı bir uygulamayı ortaya koymaya çalışacağız.İnşallah 40-45 gün içerisinde bu uygulamanın sona erdirilmesine hep beraber şahit olmayı ümit ediyoruz. Burada demokratik kazanımlarından asla geri adım atılmayacağını bir kere daha ifade etmek istiyorum. Türkiye zor bir süreci sürdürüyor, inşallah sonu Türkiye için iyi olacaktır.

‘Garantisini veriyoruz’

Haberin Devamı

“Bu millete karşı değil, devlet için yapılmış bir OHAL’dir. Yani devletin içerisinde örgütlenmiş bir çeteye karşı yapılmış olan OHAL’dir. Milletimiz şundan emin olsun, asla ve asla günlük hayatını etkileyecek hiçbir uygulama olmayacaktır. Bunun garantisini ve sözünü veriyoruz. Temel hak ve özgürlüklerden vatandaşımız bakımından hiçbir geri adım atılmayacaktır. Devletin daha etkin çalışması, kanun hükmünde kararnamelerle atılacak adımların çok hızlı bir şekilde atılması için alınmış bir karardır.”

Sivil güçlenme

“Bundan sonrası için, Allah muhafaza, bu örgüt ya da başka bu tür yapılanmalardan Türkiye’yi kurtarmak için devletin yapısını nasıl dizayn edelim ki en ufak bir şekilde kimse ayağa kalkıp ‘darbe yapacağım’ diye düşünmesin. Ya da böyle bir düşüncesi olanı da düşündüğü andan, eyleme geçtiği andan itibaren yakalayıp ortaya çıkarabilelim. Böyle bir yapılanmaya ihtiyaç var. Bu, milletin sivil tarafının kuvvetlenmesinden geçiyor. Bu anlamda da istihbarat örgütlerinin yeniden gözden geçirilmesi, belki istihbarat örgütlerinin yapısı, bunların hepsi konuşulabilir. Asker-sivil ilişkileri, buradaki mekanizmaların yeniden gözden geçirilmesi, ilgili askeri birimlerin sivil otoritenin kontrolünde, emri altında olması gibi bir sürü alanda yeniden ne varsa ortaya koyacağız.”

Haberin Devamı

OHAL, AİHS’ye aykırı değil

“Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 15. Maddesi olağanüstü hallerde yükümlülüklerin askıya alınmasını düzenliyor. Savaş veya ulusun varlığını tehdit eden başka genel bir tehlike halinde her yüksek sözleşmeci taraf yani, her ülke durumun kesinlikle gerektirdiği ölçüde ve uluslararası hukuktan doğan başka yükümlülüklere ters düşmemek koşuluyla bu sözleşmede öngörülen yükümlülüklere aykırı tedbirler alabilir. Dolayısıyla OHAL Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesine aykırı değildir. Sözleşmenin 15.maddesi gereği aynen Fransa’nın uyguladığı gibi Türkiye’de bu maddeye istinaden buradaki yükümlülüklerinin diğer uluslararası yükümlülüklerle çelişmemesi kaydıyla bu maddeyi uygulayacaktır.”

Haberin Devamı