Gazete Vatan Logo

Obama'nın iş yaratma formülü

700 milyar dolarlık ikinci paketle ABD’de yol, koprü ve baraj hamlesi başlayacak

ABD’nİn yeni başkanı Barack Obama, krizin çözümü yolunda ikinci bir 700 milyar dolarlık paket açıklayarak ekonomiyi yeniden harekete geçirmeyi hedefliyor. Planın iki yıl için 700 milyar dolarlık bir harcamayı içerdiği belirtiliyor. Dünyanın en büyük kamu harcama paketlerinden biri olması beklenen planla yeni yollar ve köprüler yapılması, okulların modernleştirilmesi için projeler gerçekleştirilecek. Roosevelt döneminden beri en büyük ekonomik sıçramaya imza atma hedefiyle oluşturulan plan, yenilenebilir enerji yatırımlarına da önemli bir kaynak aktarılmasını öngörüyor. Buna göre Obama yönetimi rüzgar türbinleri, güneş panelleri ve verimli otomobiller gibi alanlarda önemli yatırımlara imza atılmasına kaynak sağlayacak. Obama’nın bir diğer önceliği ise, ABD’yi petrol bağımlılığından kurtarmak için alternatif enerji teknolojileri olacak.

Ekonomiyi rayına oturtamazsak milyonlar işsiz kalır

ABD başkanlığına seçilen Barack Obama, ülkenin tarihi boyutlarda bir ekonomik krizle karşı karşıya olduğunu belirterek, finans sisteminin istikrara kavuşturulması ve ekonominin yeniden rayına oturtulması için ne gerekiyorsa yapılacağı sözünü verdi. En kısa sürede harekete geçilmemesi durumunda ABD’de gelecek yıl milyonlarca kişinin işini kaybedeceğini anlatan Obama, kaybedecek bir saniye bile olmadığını söyledi. Mevcut ekonomik krizin sadece ABD’yi sarsmadığını ve küresel nitelik taşıdığını belirten Obama, ABD’nin mevcut durumu aşabilmesi için hem Wall Street’teki finans krizini, hem de reel ekonomide patlak veren krizi çözmek zorunda olduğunu ve bunu hedeflediğini söyledi.

ABD Hazine’si Geithner’a emanet

Obama’nIn “Yönetimimin ekonomi konusundaki sözcüsü” olarak tanımladığı yeni ABD Hazine Bakanı Timothy Geithner son olarak FED New York Başkanlığı görevini yürütüyordu. 47 yaşındaki Geithner, Citibank’ın dün açıklanan kurtarma paketinin hazırlanmasında başrol oynadı. Lehman Brothers’ı kurtarmama kararını veren adam olarak gösterilen Geithner, Paulson’un koltuğuna oturacak ve 700 milyar dolarlık paketin uygulanmasından sorumlu olacak. 1961 yılında New York’ta doğan Geithner, babası Ford’un Asya bölümünde çalıştığı için Bankok’ta eğitim aldı. Paulson ile aynı okula, Dartmouth Collage’a gitti. Çince ve Japonca biliyor.

‘Otomotiv sektörüne açık çek yok’

Obama, ABD’li otomotivcilere açık çek veremeyeceğini açıkladı. Obama, “Vergi mükelleflerinin, değişime direnen endüstriyi fonlaması beklenemez. GM, Ford ve Chrysler CEO’larının daha iyi düşünülmüş bir teklifle gelmemeleri beni şaşırttı”dedi. Obama, “Vergi mükellefleri paralarının daha fazla ziyan edilmesini istemiyor. Otomotivciler bir plan hazırladığında, paketi oluşturabileceğiz” diye konuştu.

‘Halkı ezdirmeyecek bir ekip oluşturdum’

Obama, Hazine Bakanlığı’na Tim Geithner’i aday göstereceğini, Ulusal Ekonomi Konseyi’nin başına eski hazine bakanı Lawrence Summers’ı, Ekonomik Danışma Kurulu direktörlüğüne Christina Romer’ı atadığını açıkladı.

Obama ekibi seçerken neye göre değerlendirme yaptığını ise şu sözlerle açıkladı: “Ekonomi ekibini her şeyden önemlisi benim, vergi mükelleflerini Wall Street’e ezdirmemek olarak özetlenebilecek bakış açımı paylaşan insanlar arasından seçtim”.

Haberin Devamı