Gazete Vatan Logo

Obama ‘Otomotiv Çarı’nda çark etti

ABD Başkanı Obama’nın, Detroitli otomotiv devlerinin yeniden yapılandırılmasını yönetecek geniş yetkilere sahip bir Çar atama fikrine sıcak bakmadığı ve görev grubu kurmak istediği belirtildi

ABD Başkanı Barack Obama’nın zor durumdaki otomobil endüstrisinin yeniden yapılandırılmasını yönetecek, geniş yetkilere sahip bir tek kişi (Çar) atama fikrine sıcak bakmadığı ve sektörün yeniden yapılanması için bir görev grubu kurulması kararını aldığı belirtildi. Reuters’ın ABD’li bir üst düzey yetkiliye dayandırdığı haberinde, Obama’nın üst düzeyde bir çalışma grubu kurulması ve otomobil üreticilerine kurtarma paketi kapsamında verilen kredileri denetlemesi için Beyaz Saray ekonomi danışmanlarından Lawrence Summers ile beraber çalışması için Hazine Bakanı Timothy Geithner’ı görevlendireceği ifade edildi.

Geçen hafta nihai büyüklüğü 787 milyar dolar olan ekonomik destek paketi için Kongre’nin desteğini alan Obama, siyasi açıdan oldukça hassas bir konu olan otomobil sektörünün yeniden yapılandırılması çalışmasını tek bir yetkiliye devretme fikrinden vazgeçti.

Adının açıklanmasını istemeyen hükümet yetkilisi, “Otomobil Çarı fikri terk edildi” dedi. Bush yönetiminin son haftalarında 13.4 milyar dolar devlet kredisi alan General Motors ve Chrysler’in nasıl düzlüğe çıkacaklarını gösteren iş planlarını bugün açıklamaları gerekiyor.

Görev kurmaylara

Obama’nın otomobil endüstrisiyle ilgilenecek geniş yetkili bir bürokrat atamada gecikmesi, sektör hakkındaki belirsizliği artırdığı gerekçesiyle eleştirilmişti. Obama’nın yeni yaklaşımı, ABD otomobil endüstrisinin yeniden yapılanmasını, ekonomi kurmaylarının ellerine bırakacak. Geithner ve Summers, Hazine, çalışma, ulaştırma, ticaret ve enerji bakanlıklarından yetkililerin bulunacağı görev grubunu birlikte denetleyecek.

GM iflas korumasına gidebilir

Wall Street Journal, General Motors’un (GM), ABD Hükümeti’ne yeni bir şirket yaratacak olan 11’inci maddeden iflas korumasına gidebileceğini yazdı. Habere göre, GM iflas masasına giderek geçerli aktiflerini biraraya getirip yeni bir firmaya aktarılmasını içeren bir plan üzerinde çalışıyor. İstenmeyen aktifler likit hale getirilecek veya iflas mahkemesinin koruması altında satılacak. Bono sahipleri, sendikalar, satıcılar ve tedarikçilerle olan sözleşmeler de yeniden işler hale getirilecek.

Haberin Devamı