Gazete Vatan Logo

O şimdi asker!

5 kişiyi hunharca öldüren Hizbullah terör örgütünün tetikçisi Deniz Girişen askere alındı

1995-97 yılları arasında 5 cinayete karıştığı kesinleşen Hizbullahçı Deniz Girişen, o tarihte 18 yaşından küçük olduğu için ‘taş atan çocuklar’ yasasından faydalanarak tahliye oldu. 9 yıl tutuklu kalan Girişen, hapisten çıkınca askere alındı

Diyarbakır Emniyet Müdürü Gaffar Okkan’ın öldürülmeden 10 gün önce açıkladığı Hizbullah’ın 26 kişilik tetikçi listesinde bulunan Deniz Girişen’e “taş atan çocuklar yasası” piyangosu vurdu. Hizbullah terör örgütünün kendisini en fazla hissettirmeye başladığı dönemde henüz 18 yaşını doldurmadığı halde örgütün askeri kanadına katılan ve birçok kanlı eyleme imza atan Deniz Girişen, sadece 9 yıl tutuklu kaldıktan sonra serbest bırakıldı. Cezaevinden çıkar çıkmaz da askere alındı.

Önce müebbet istendi

Deniz Girişen hakkında Diyarbakır 6’ncı Ağır Ceza Mahkemesi’nde “Anayasal düzeni silah zoruyla yıkıp, yerine şer’i esaslara dayalı İslam devleti kurmak amacıyla silahlı terör eylemlerinde bulunarak adam öldürmek ve yaralamak” suçlarından ağırlaştırılmış ömür boyu hapis istemiyle dava açılmıştı. Davayı gören mahkeme geçen yıl 5 kişiyi öldürmek ve üç kişiyi yaralamak olaylarında bizzat tetiği çeken kişi olduğu gerekçesiyle Girişen’i ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezasıyla cezalandırdı. Cinayetleri işlediği tarihte 17 yaşında olan Girişen’in cezası daha sonra 16 yıl 8 aya indirildi.

‘O zaman çocuktu’

Ancak Yargıtay 9. Ceza Dairesi eksik soruşturma nedeniyle davayı bozdu ve dosyayı Diyarbakır Özel yetkili 6. Ağır Ceza Mahkemesi’ne iade etti. 31 yaşındaki Girişen’i tekrar yargılamaya başlayan Diyarbakır 6’ncı Ağır Ceza Mahkemesi ise “Taş atan çocuklar yasası” olarak bilinen 6008 sayılı kanunun yürürlüğe girmesiyle cinayetlerin işlendiği tarihte 18 yaşından küçük olan Girişen’i yargılamakta yetkili olmadıklarına hükmetti. Mahkeme dosyayı, Kasım ayının başında Diyarbakır Çocuk Mahkemesi’ne gönderirken, 9 yıldır tutuklu bulunan Girişen tutuklu kaldığı süre göz önünde bulundurularak tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

Üniversitede de okuyor

Kurban Bayramı öncesinde serbest kalan Girişen, Diyarbakır’daki ailesinin yanında birkaç gün geçirdikten sonra silah altına alındı. Edirne’nin Uzunköprü ilçesine gönderilen eski Hizbullahçı, şimdi 6 aylık askerlik hizmetini yapıyor. Girişen’in cezaevindeyken Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi İktisat Bölümü’nü bitirdiği ve Adalet Bölümü’nde eğitimine devam ettiği öğrenildi. Okulunu bitirdikten sonra KPSS girip mahkemelerin yazı işleri müdürlüğü veya yardımcılığı görevini yapmak istediği de öğrenildi.

‘Oğlum vatanını seviyor’

Deniz Girişen’in Diyarbakır’da yaşayan ve müteahhitlik yapan babası Abdullah Girişen ise VATAN’a yaptığı açıklamada, “Hizbullah’ın allah’ın yoludur. Hizbullah olmayan Hizbul Şeytandır. Benim oğlumun vatan sevgisi çok yüksektir. Ona kimse terörist diyemez. O ne yaptıysa devleti için yaptı. Oğlumun üniversitesini bitirip ülkesine en iyi şekilde hizmet edeceğini düşünüyorum. O çok iyi yerlere gelecek” dedi.

DOMUZ BAĞIĞIYLA ÖLDÜRÜYORLARDI

HİZBULLAH bir dönem Güneydoğu’yu kan gölüne çevirmişti. Bir yandan PKK terörü tırmanırken Hizbullah yapılanması önce Batman, ardından da Diyarbakır ve ilçelerinde hızlandı. Güneydoğu’daki faili meçhul cinayetlerin arttığı dönemde Hizbullah’ın yaklaşık 500 faili meçhul cinayet gerçekleştirdiği öne sürüldü. Örgüte yönelik operasyonlar 2000 yılında hız kazandı. 17 Ocak 2000’de örgüt lideri Hüseyin Velioğlu’nun öldürüldüğü Beykoz operasyonunun ardından, Türkiye mezar evler ve domuz bağıyla tanıştı. Beykoz operasyonunda 19’u İstanbul Üsküdar ve Kartal’da olmak üzere, Diyarbakır Mardinkapı’da, Tarsus’ta, Konya’da, Ankara’da ve Batman’da bulunan mezar evlerden 52 kişinin cesedi çıkartıldı.


Haberin Devamı