Gazete Vatan Logo

O müze böyle kurtuldu

O müze böyle kurtuldu

Cumhurbaşkanı Gül’ün ani ziyaretinde durumunu beğenmediği eski Resim Heykel Müzesi, Meclis Başkanı Cemil Çiçek’in de titiz takibiyle yenilendi.

Haftaİçİ Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’nın İstanbul’dan Ankara’ya gelişinin 90. yıldönümü nedeniyle verilen konseri izleyen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, verilen arada Meclis Başkanı Cemil Çiçek’le konuşurken Milli Saraylar Resim Müzesi olarak yenilenen eski Resim Heykel Müzesi’ne değindi. Gül, “Hani derler ya cahil cesareti diye; Güzel Sanatlar Fakültesi’nin alt katına gittim bir gün. Milyarlarca lira değerindeki muhteşem dev tablolar yan yana dizilmiş, çok kötü bir ortamda korunuyordu. En küçük kazada hepsi yok olurdu. Hemen ele aldık, orayı da yeniledik. Şimdi çok güzel oldu” dedi.



Tahsis kaldırıldı

Gül, 16 Ağustos 2011’de aniden giderek restorasyon nedeniyle 4 yıldır kapalı olan müzeyi incelemiş, karşılaştığı durumla ilgili hoşnutsuzluğunu yetkililere bildirmişti. Bunun üzerine Meclis Başkanı devreye girerek MSGSÜ Rektörü Prof. Dr. Yalçın Karayağız’ı ikna etti. Ardından TBMM tarafından 1937’de Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’ne verilen tahsis, 6 Ocak 2012’de kaldırıldı. Çiçek’in takip ettiği çalışma için restoratörler ve kalemkarların da bulunduğu güçlü bir ekiple restorasyona başladı.



Bina 7 yıl aradan sonra, geçen 22 Mart’ta Milli Saraylar Resim Müzesi olarak açıldı. TBMM Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Yasin Yıldız restorasyon sürecinin 2015 sonunda bitmesinin planlandığını belirtiyor. Şu ana kadar Veliaht Dairesi olarak bilinen binanın su akıtan kurşun çatısı, döşemeleri ve kurtlanmış ahşapları elden geçirildi. 150 yıllık orjinal parkelerin ise yüzde 90’ı kurtarılarak kullanılır hale getirildi.

Son halifenin atölyesi

Bunların dışında tuğlayla örülmüş 7 pencere Bilim Kurulu kararıyla açıldı. 11 bin m2 alanı bulunan 3 katlı binanın 3’te ikisi şu anda kullanılıyor. Asıl sürpriz ise Son Halife Abdülmecid Efendi’nin resim atölyesi olarak kullandığı odanın açılacak olması. Abdülmecid’in 60 kadar tablosunun 6’sı şu anda müzede sergileniyor. Odanın tamamlanmasıyla birlikte görülmeyen başka tablolarda sergilenecek.