Gazete Vatan Logo

O müdür kına cezası aldı!

DİYARBAKIR’ın Çınar İlçesi’ne bağlı Yuvacık Köyü’nde oğlunu anasınıfına kaydettirirken, 20 lira kayıt parası veremeyince okul halılarını yıkarken evinin damından düşüp sakat kalan Elif Satık’ın, açtığı davada Milli Eğitim Bakanlığı okul halılarını kendi isteği ile yıkadığını savunurken olayı soruşturan bakanlık müfetişlerin suçlu bulduğu okul müdürüne ’kınama’ cezası verdiği ortaya çıktı.
Çınar İlçesi’nin Yuvacık Köyü’nde oturan 32 yaşındaki Elif Satık, 2 yıl önce oğlu Enes Satık’ı köy ilköğretim okuluna kayıt yaptırmaya götürdü. İddiaya göre, Satık’tan kayıt parası olarak 20 lira istendi. Satık, eşinin işsiz olduğunu, parayı veremeyeceğini söyledi. Bunun üzerine okul yöneticileri kayıt parası karşılığında Elif Satık’tan okulan ana sınıfının halılarını yıkamasını istedi.
Elif Satık, öğrencilerin getirdiği halıları evinin damında yıkarken 14 Ekim 2009 tarihinde ayağının kayması sonucu düşerek ağır yaralandı. Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’ne götürülen Satık’ın belinde 3 omurunun kırıldığı belirlendi. Ameliyatla kırılan omurlara platin takılmasına karşın 2 çocuk annesi Satık, yatağa bağımlı kaldı ve para sıkıntısı nedeniyle tedavisini sürdüremedi.
Olayla ilgili Çınar Cumhuriyet Başsavcılığı’nın ’kovuşturmaya yer yoktur’ kararından sonra aile Milli Eğitim Bakanlığı’na başvurup, 210 bin TL maddi ve manevi tazminat istedi. Bakanlığın yanıt vermemesi üzerine aile bu kez avukatı aracılığıyla Diyarbakır 1’inci İdare Mahkemesi’nde Milli Eğitim Bakanlığı aleyhine 210 bin liralık maddi ve manevi tazminat davası açtı. Açılan davayla ilgili olarak mahkemeye savunma gönderen Milli Eğitim Bakanlığı Hukuk Müşavirliği, davanın reddilmesini isteyerek, şöyle dedi:
"Yapılan soruşturma sonucunda davacının kayıt parası karşılığında halı yıkamaya zorlanmadığı, başka 5 velinin daha okul halılarını gönüllü olarak ve kendi rızalarıyla yıkadıkları yıkama işinin kimse tarafından kendilerine zorla yaptırılmadığının gerek davacı ve gerekse diğer velilerin beyanlarından anlaşıldığı sonucuna varıldı."
Milli Eğitim Bakanlığı, mahkemeye gönderdiği savunmada, Elif Satık’ın halıları kendi isteği ile yakıdığını öne sürerken, dava dosyasına Diyarbakır Milli Eğitim Müdürlüğü’nden gönderilen soruşturma dosyasında okul müdürü Veysel Gül’ün söz konusu olayla ilgili kınama cezası aldığı ortaya çıktı. Milli Eğitim Müdürlüğü müfettişleri Garip Gengörü ve Aydın Akkurt, olayla ilgili haberlerin gazetelerde yer alması ve Başbakanlık İletişim Merkezi’ne yapılan başvuru üzerine soruşturma başlattı.
Soruşturma kapsamında Yuvacık Köyü’ndeki halı yıkayan veliler ile diğer veli ve öğretmenlerin ifadelerine başvuran müfetişlerin soruşturma raporunda şu ifadeler yer aldı:
"Kayıt parası ile ilgili ifadeler bir bütün olarak değerlendirildiğinde kayıt parasının istendiği veya alındığına dair bir belge ve ifade olmadığı şikayetçi, tanık ve sanıkr ifadelerinden anlaşılmaktadır. Ancak, öğrenci velisi Elif Satık’ın okulun halılarını yıkadığını okul müdürü Veysel Gül ifadesinde, ’Halıları velilere yıkatmamızın sebebi okulumuzun hizmetlisi olmadığından her yıl velilere rica edilip halıları yıkatıyoruz’ demektedir. Okuldaki ana sınıfı öğretmenleri Selda Önal ile Sevgi Şahbaz, benzer ifadelerinde halıları Veysi Gül’ün talimatıyla öğrenci velisi Elif Satık’a bu yıkma sonunda öğrenci velisinin damdan düşerek belini kırdığını söylemektedirler. Okul halılarının öğrenci velisi Elif Satık’a yıkatıldığı, sanık, tanık ve şikayetçi ifadeleriyle kesinlik kazanmaktadır. Okul halılarının öğrenci velilerine yakıtılması için yasal olarak Okul-Aile Birliği’nin de bu konuda aldığı kararı yoktur. Okul Müdürü Veysi Gül’ün 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 125/B-a maddesi uyarınca kınama cezası ile cezalandırılması arz olunur."
Müfetişlerin öğrenci velisinin sakat kalmasına neden olan halı yıkama nedeniyle kınama cezası ile cezalandırılmasını istediği Yuvacık İlköğretim Okulu Müdürü Veysi Gül’ün cezası, sicil not ortalaması ve aldığı ödüller nedineyle uyarı cezasına çevrilip kendisine tebliğ edildiği ortaya çıktı.

Elif Satık’ın avukatı Mehmet Adıgüzel, Bakanlık savunması ile Bakanlık müfetişlerinin yaptığı soruşturma sonucunun birbirleri ile çeliştiğini söyledi. Adıgüzel, "Konuyla ilgili müfetişler okul müdürüne fiilinden dolayı kınama cezası verilmesini istemiş. Ancak, kınama cezası daha sonra Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından uyarı cezasına çevrilmiş. Buna rağmen Bakanlık halıların veli tarafından kendi isteği ile yıkandığını belirtmektedir. Bu bir çelişkidir. Bunun üzerinde savunma hazırlayacağız" dedi.

Haberin Devamı