Gazete Vatan Logo

O mermer ocağından yeni ÇED başvurusu

Öldürülen çevreci çiftin mahkeme yoluyla kapattırdığı mermer ocağı için yeniden ÇED başvurusu yapıldı. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü bu konuda 22 Mart’ta halkın katılımıyla toplantı yapacak

O mermer ocağından yeni ÇED başvurusu

Antalya’nın Finike ilçesinde binlerce sedir ve kızılçam ağacının yanı sıra yabani hayvanların yaşam alanı da olan bölgede çevreci Ali Ulvi Büyüknohutçu (61) tarafından, 50 köylünün de müdahil olduğu, valilik ve bakanlığa karşı dava açıldı. Antalya 2’nci İdare Mahkemesi’ne açılan davada, Bartu Mermer firmasına verilen ‘ÇED Gerekli Değildir’ raporu ve maden arama izin belgesi mahkemece iptal edildi. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ile firmanın iptal kararına itiraz ettiği Danıştay, 2017’nin nisan ayında verdiği kararla itirazları reddetti. Danıştay kararından 25 gün sonra Ali Ulvi ve Aysin Büyüknohutçu (61) çifti, 9 Mayıs 2017 tarihinde Kızılcık Yaylası’ndaki dağ evlerinde öldürüldü.

Bartu Mermer firmasının, cinayetten 9 ay sonra Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne ÇED için başvurduğu ortaya çıktı.

Halka sorulacak

Büyüknohutçu ve köylülerin ‘ÇED Gerekli Değildir’ raporunu iptal ettirdiği firmanın, mermer ocağı kapasite artışı ve kırma eleme tesisi projesiyle ilgili ÇED sürecinin başladığı ve ÇED başvuru dosyasının halkın görüşüne açıldığı duyuruldu. Bu duyuruda 8 Mart 2018 günü olarak tarih verilen Halkın Katılım Toplantısı ve ÇED süreciyle ilgili Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, 5 Mart 2018 günü ikinci bir duyuru yayımladı. Bu duyuruda ise Halkın Katılım Toplantısı’nın 22 Mart 2018’de Finike ilçesi Turunçova Mahallesi Alacadağ Muhtarlık Hizmet Binası altındaki köy kahvesinde yapılacağı belirtildi.

Haberin Devamı