Gazete Vatan Logo

O katille müzakere edecek neyiniz var?

Çavuşoğlu Kerry’ye Kamboçya’dan cevap verdi:

Ankara, ABD Dışişleri Bakanı Kerry’nin ‘Eninde sonunda Esad’la müzakere edeceğiz’ çıkışına sert tepki verdi. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu Kamboçya ziyaretinde ABD’ye, ‘200 bin kişinin katiliyle neyi görüşeceksiniz?’ diye sordu.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Asya-Pasifik bölge turu kapsamında ziyaret ettiği Kamboçya’da gazetecilerin sorularını cevapladı. Çavuşoğlu’na, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin “Eninde sonunda Esad’la müzakere etmek zorunda kalacağız” açıklaması hatırlatıldı. Suriye’deki tüm sorunların Esad rejimine dayandığını ifade eden Çavuşoğlu şunları söyledi: “Suriye’de yaşanan tüm sorunların sebebi şu andaki rejimdir. Suriye’de bir dönüşümün yaşanabilmesi için rejimin gitmesi ve herkesi kapsayan katılımcı bir yönetimin iş başına gelmesi gerekir. Esad’la müzakere edecek ne var. 200 binden fazla insan öldürmüş ve kimyasal silah kullanmış bir rejimle neyi müzakere edeceksiniz. Bugüne kadarki müzakerelerden hangi sonuç ortaya çıktı. Esad rejimiyle yola devam etmek çok daha fazla sorun yaratacaktır.”

Haberin Devamı

Gerçekçi değil

Bölgedeki terör örgütlerinin en büyük desteği Suriye rejiminden aldığına iddia eden Çavuşoğlu, “Eğer ‘Esad rejimi bu terör örgütlerine destek vermesin, işimiz kolaylaşır’ diyorsak bu da gerçekçi bir yaklaşım değil” diye konuştu. Suriye’de çözülmesi gereken iki sorun olduğunu vurgulayan Çavuşoğlu, bunlardan ilkinin IŞİD ve diğer terör örgütlerini yok etmek, ikincisinin ise Esad rejiminin gitmesi ve Suriye’de siyasi dönüşümün sağlanması olduğunu ifade etti.

ABD DIŞİŞLERİ SÖZCÜLÜĞÜ:

Keryy, Esad’ı kast etmedi

CBS Televizyonu’na konuşan Dışişleri Bakanı Kerry, ABD ve diğer ülkelerin Suriye’deki krizi bitirmek için yeni yollar aradıklarını belirtmiş, “Bunun için Esad’ın üzerinde baskının artması gerekebilir” deyip eklemişti: Eninde sonunda Esad’la müzakere etmek zorunda kalacağız.” ABD Dışişleri Bakanlığı sözcü yardımcısı, Kerry’nin Esad’ı kastetmediğini ve ABD’nin Suriye politikasında bir değişiklik olmadığını söyledi.

İNGİLTERE’DEN KERRY’YE YANIT

Suriye’de Esad’ın yeri yok

Haberin Devamı

İngiltere Dışişleri Bakanlığı, ABD Dışişleri Bakanı Kerry’nin Suriye lideri Esad ile görüşülmesi gerektiğini açıklamasına tepki gösterdi. ‘Esad’ın Suriye’nin geleceğinde yeri olmadığını’ bildiren Dışişleri Sözcüsü, Dışişleri Bakanı Philip Hammond’ın sözlerine atıfta bulundu: Şiddet bitinceye ve muhalefetle gerçek müzakereler başlayıncaya kadar Londra, Esad’a karşı yaptırımlarını sürdürecek.

BİR TEPKİ DE FRANSA VE AB’DEN
Esad kalırsa skandal olur
Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, Suriye lideri Esad’ın koltuğunu koruyacağı bir siyasi çözümün skandal olacağını bildirdi. Fabius, “Çözüm Esad’ı değil rejimin kurumlarını muhafaza edecek bir siyasi dönüşüm olmalıdır. Esad’ı koltuğunda tutacak herhangi bir çözüm kesinlikle skandal ve DAEŞ’e devasa bir hediye olur” dedi.
AB: Esad partner olamaz
AB dışişleri bakanlarının açıklamasında “Esad rejiminin kendi halkına karşı zalim savaşı, büyük çaptaki insan hakları ihlalleri ve demokratik reformları engellemesi DAEŞ’in Suriye’de serpilmesine aşırı derecede katkı sağladı. Politika ve eylemlerinin sonucu olarak Esad rejimi DAEŞ’le savaşta bir partner olamaz” ifadesi kullanıldı.

Haberin Devamı