Gazete Vatan Logo

O iddia tartışılıyor

'Senede Bir Gün', Nazım’ın diyen de var inanmayan da

NTV Tarih Dergisi’nin Şubat sayısında araştırmacı Haluk Oral “Senede Bir Gün” adlı romanın aslında Nazım Hikmet tarafından yazıldığını iddia etti. Konuya ilişkin VATAN’ın sorularını yanıtlayan Nazım Hikmet Kültür ve Sanat Vakfı Genel Sekreteri Turgay Fişekçi ve Yazar Sunay Akın’a göre kitabın Nazım Hikmet tarafından yazılıp yazılmadığını anlamanın tek yolu “Kitapta Nazım’ın yazım tarzını aramak.”

“İddia varsayımdan ibaret”

- Nazım Hikmet Kültür ve Sanat Vakfı Genel Sekreteri Turgay Fişekçi: “Haluk Oral’ın ortaya koyduğu bilgiler bence bir varsayımdan öteye geçemiyor. Yani ortada eserin Nazım Hikmet tarafından yazıldığına dair maddi bir delil yok. Kitabın anlatıcısı Nazım’ın hapishane günlerini geçirdiği Bursa ve Ankara’da bulunuyor, Çamlıca’ya Nazım’ın özgür kaldığı 12 Ağustos 1934 yılında gidiyor. Evet tüm bunları Nazım yazmış olabileceği gibi İhsan İpekçi de yazmış olabilir. Araştırmada edebiyat ansiklopedisinde İhsan Koza adının Nazım Hikmet’in kullandığı bir takma isim olduğu belirtiliyor. Peki Nazım Hikmet o isimle hangi eserleri yapmış? Yani ” Senede Bir Gün “ kitabını Nazım’ın yazdığını bilmek için daha net kanıtlara ihtiyaç var.”

“Bu olasılığa inanıyorum”

- Şair-Yazar Sunay Akın: “Sayın Turgay Fişekçi’nin ifade ettiği gibi Nazım Hikmet ile İhsan İpekçi arasındaki yakın arkadaşlık , iş ilişkisi ve kitapta Nazım’ın hayatını ifade eder nitelikte yerler ve tarihler olması ”Senede Bir Gün“ kitabını Nazım Hikmet’in yazmış olabileceği olasılığını ortaya koyar ancak yeterli değil. Yine de büyük merak uyandırdığını söylemeliyim. Ben şu anda o kitabı bulup yeniden okumaya hazırlanıyorum. İçinde Nazım’ın yazım tarzı olup olmadığına büyük bir heyecanla bakacağım. Ben şahsen böyle bir olasılığın olabileceğine inanıyorum.”

Haberin Devamı