Gazete Vatan Logo

O da şoför bu da şoför

Freni patladı, kimseyi ezmemek için çarpıp durdu. ‘N’ tuşuna bassaydı 12 kişi yaşıyor olacaktı.

O da şoför bu da şoför

Beşiktaş Barbaros Bulvarı’nda Taksim Meydanı’nda devam eden yayalaştırma projesi için İzmir’den mermer getirdiği bildirilen Gazi Gündoğdu idaresindeki TIR, Barbaros Bulvarı’ndan aşağıya inerken freni boşaldı. Yaklaşık 42 ton mermer yüklü araç, yolun sağında park halindeki kamyonete çarptıktan sonra kaldırıma çıktı. Kazada ölen ya da yaralanan olmadı. Sürücü Gazi Gündoğdu, Barbaros Bulvarı’ndan aşağı inerken frenlerin boşaldığını, bilinçli olarak direksiyonu sağa kırdığını söyledi. Sabah saatlerinde kimsenin yolda bulunmaması sonucu olası bir facianın yaşanmadığına dikkat çeken Gündoğdu, “Eğer aşağıya sürseydim çok daha kötü olurdu. Bilinçli olarak bir araca vurdum ve kaldırıma çıktım. Allah bizi büyük bir faciadan korudu” dedi.

Duraktaki 12 kişiyi ezen şoför E.A. ifadesinde “Kazayı görünce yolcuları indirdim. El frenini çekip otobüsten indim. Viteste olduğunu unuttum. El frenini indirince kontrolden çıktı, ok gibi fırladı” dedi

Annesinden ayrılamadı

Belediye otobüsünün durakta bekleyenlere çarptığı kazada yaşamını yitirenlerden beşinin cenazeleri, Adli Tıp Kurumunda yapılan otopsilerinin ardından Karşıyaka Mezarlığı’ndaki camiye getirildi. Selkin Çengel’in oğlu Mirza (9), imamın hemen arkasında annesinin cenaze namazını kıldı. Küçük çocuk, annesinin tabutuna sarılarak ağladı. Selkin Çengel’in annesi Fahriye Çengel ise tabutun başında gözyaşı dökerek, “O şoförü bulun, cezasını çeksin, papatyamı, yavrumu kopardı benden” sözleriyle ağıt yaktı.

Haberin Devamı

Ankara’nın en işlek caddelerinden Dikimevi’nde belediye otobüsünün durağa hızla girmesi sonucu, 12 kişi hayatını kaybederken 13 kişi de yaralandı. Olaydan sonra ise otobüs şoförü E.A.’nın savcılıkta ifadesi alındı. E.A.’nn savcılık ifadesinde iki belediye otobüsünün yaptığı kaza nedeniyle Dikimevi merkez durağına yanaşamadığını, ardından otobüsün kapılarını açarak yolcuları indirdiğini, otobüs çalışır vaziyette ve viteste olduğu halde, el frenini çekerek otobüsten indiğini söyledi. E.A. ifadesinin devamında ise arkasındaki araçların tepkisine sinirlendiğini, durağa yanaşmak için yeniden otobüse bindiğini ancak aracın viteste olduğunu unuttuğunu ve el frenini indirdiğinde otobüs kontrolden çıkıp ok gibi ileriye fırladığını ifade etti.

Haberin Devamı

Kabataş’ta da aynısı olmuştu

Ankara’da meydana gelen kazanın bir benzeri de 1 Ağustos 2014 tarihinde İstanbul Kabataş’ta meydana gelmişti. Eyüp Er yönetimindeki özel halk otobüsü durakta yolcu indirdikten sonra kontrolden çıkmış ve olay sonucunda 2 kişi hayatını kaybetmiş bir kişi de ağır yaralanmıştı.

UZMANLARIN GÖRÜŞLERİ

Şoför E.A.’nın bu ifadesini ve hata yapıp yapmadığını ileri sürüş teknikleri uzmanlarına sorduk. Demir Bükey Akademi Genel Koordinatörü Mete Bayrakçı, şoförün hatası olduğunu ve otobüs durduğunda ‘N’ tuşuna basması durumunda bu kazanın olmayacağını ifade etti. İşte Bayrakçı’nın açıklaması, “Yeni model araçlarda “N” tuşu vardır. Bu tuş çalışır haldeyken aracın kayma ve savrulma tehlikesini önler. Dikimevi’nde gerçekleşen kazada şoför aracın el frenini çekip araçtan indiğini o sırada aracın çalışır vaziyette olduğu yolcuları indirdikten sonra araca geri dönüp el frenini indirdiği anda aracın hızlanarak kontrolünü kaybettiğini söylüyor. Bu şekilde zaten çalışır vaziyetteki bir aracı, ‘N’ tuşuna basmadan el frenini çekip viteste bırakırsanız, el frenini indirdiğiniz anda araç hızlanarak gitmeye başlar ve kontrol edemezsiniz. Fakat şoför aracı N tuşuna alıp el frenini çekmiş olsaydı araca geri döndüğünde tekrar el frenini indirecekti ve araçta herhangi bir kontrol kaybı yaşanmayacaktı.”

Haberin Devamı

‘Biz zaten biliyoruz’

İETT şoförlerine eğitim veren İleri Sürüş Teknikleri Eğitmeni Atilla Çeker ise kazanın tamamen şoför hatasından kaynaklandığını söyledi, “Şoförün ifadesi şaşırtıcı değil çünkü Türkiye’de gerçekleşen kazaların yüzde 96’sı sürücülerin hatasından kaynaklanıyor. Şoförler, aracı durduklarında ‘N’ tuşuna basmıyorlar. Sürekli dur-kalk yaptıkları, duraklara yanaştıkları için ‘N’ tuşunu kullanmamak için ısrar ediyorlar. Sonra da bu tür kazalar kaçınılmaz oluyor.”

Haberin Devamı

Ölüme sebebiyetten hapise

Dikimevi’nde önceki gün 12 kişinin ölümüyle sonuçlanan kazaya karışan belediye otobüsünün sürücüsü tutuklanması talebiyle nöbetçi sulh ceza hakimliğine sevk edildi. Mahkeme şoförü tutukladı. Cemal Gürsel Caddesi’ndeki kazanın ardından gözaltına alınan şoför E.A, polis ekiplerince getirildiği Ankara Adliyesinde, soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Savcısı Mustafa Bilgili’ye ifade verdi. Bilgili, ifade işlemi sonrasında E.A.’yı, “12 kişinin ölmesine ve çok sayıda kişinin yaralanmasına neden olmak” suçundan mahkemeye sevk etmişti.