Gazete Vatan Logo

O da ABD’ye ihraç edilecek

Bursalı Doblo otomotivin anavatanı ABD’ye gidecek

Ford Otosan’ın Gölcük’te üretilen Transit Connect modelinden sonra Doblo da ABD’ye ihraç edilecek. Fiat liderliğinde yeniden yapılanan Chrysler, 2012’den itibaren Doblo’yu ithal edip, Connect’e rakip olacak.

Türkiye, otomotivin anavatanı ABD’yi keşfetti. Gölcüklü Transit Connect’ten sonra Tofaş’ın Bursa fabrikasında üretilen yeni Doblo’ya da Amerika yolu göründü. İflasın eşiğinden Fiat sayesinde kurtulan ve önümüzdeki dönemde İtalyan şirketle ortak platformda araç üretmeye hazırlanan ABD’li Chrysler, kurtuluşu Bursalı Doblo’da buldu.

Ford Motor’un ABD’de Transit Connect’le önemli başarı sağladığını gören şirket, Doblo modeliyle bu araca rakip olmayı planlıyor. Fiat’ın yanı sıra Chrysler’in de CEO’luk görevini üstlenen Sergio Marchionne, yeniden yapılanma planı dahilinde 2012 yılından itibaren Fiat tesislerinden küçük boyutlu bir hafif ticari aracın ithal edileceğini ve ABD’de ’Ram’ markasıyla satılacağını açıkladı. CEO Marchionne’nin bahsettiği, bu aracın Bursa’da üretilen yeni Doblo olduğu ortaya çıktı. Chrysler, ilk etapta 2012’den itibaren Doblo’yu ’Ram’ markasıyla ithal etmeyi hedefliyor. ABD’ye ilk etapta yaklaşık 35 bin araç ihraç edilecek. Kısa bir süre sonra ise yeni Doblo’nun ABD’de üretilmesi gündemde. Yeni Doblo’nun Amerika için elektrikli versiyonunun geliştirilmesi de düşünülüyor.

150 yönetici Tofaş’ı gezdi

Doblo’ya büyük önem veren Chrysler’in tepe yöneticileri geçen hafta bizzat Türkiye’ye gelerek görüşmelerde bulundu. Fiat ve Chrysler fabrikalarının genel müdür ve üst düzey seviyesindeki yaklaşık 150 yönetici, Fiat Grubu’na bağlı markaların dünya çapındaki 170 fabrikası arasında ’en iyisi’ seçilen Tofaş’ın Bursa fabrikasını ziyaret edip, yeni Doblo’yu yakından inceleme fırsatı buldu.

Tesise övgüler yağdıran Fiat Grubu’nun Üretimden Sorumlu Direktörü Stefan Ketter, Tofaş’ın Fiat dünyası içindeki yerinin çok güçlü olduğunu söyledi. Ketter, “Fiat ve Chrysler fabrikalarının dünya klasında üretim anlamında ortak bir devinim ve hedef içinde olduğu bu dönemde, Tofaş’ın bu başarısı, aynı zamanda global düzeyde gerçek bir disiplin, kalite ve başarı örneğidir” diye konuştu.

Tofaş CEO’su Pandır da “2009’da ulusal pazar liderliği, 3 milyonuncu araç üretimi, ihracat ve mali performansta başarı gibi birçok başarıya imza attık. 3 markaya birden üretim yaptığımız Minicargo projesi, Tofaş açısından gerçek bir milat anlamına geliyor. Çok yakında resmen gün ışığına çıkacak yeni Fiat Doblo modelimizin de Tofaş’a birçok anlamda yeni fırsatları da beraberinde getirmesini diliyoruz” açıklamasında bulundu.

Tofaş en iyi fabrika ödülünü kazandı

Bu yıl ürettiği 3 milyonuncu aracı banttan indiren Tofaş, ulaştığı Gümüş Seviye’yle Fiat dünyasının en kaliteli fabrikası oldu. Tofaş, WCM’de ulaştığı “Gümüş Seviye” (Dünya Klasında Üretim) ödülünü, Türkiye’de düzenlenen bir törenle aldı. Tofaş’ın Bursa’daki fabrikası, 170 Fiat fabrikası içinde “Dünya Klasında Üretim” alanında “Gümüş” seviyeye ulaşan ilk üretim merkezi unvanına sahip.

Haberin Devamı