Gazete Vatan Logo

Numara çekilmesin diye sondaj da hep birlikte

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Doğu Akdeniz’de Rum tarafının doğalgaz arama çalışmalarına dikkat çekerek, “Her numarayı çekersiniz. Ekip, heyet her neyse bütün sondajları birlikte yapacaklar. Bundan en ufak taviz veremeyiz” dedi.

Numara çekilmesin diye sondaj da hep birlikte

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe Millet Kültür ve Kongre Merkezi’nde, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’ın koordinasyonunda düzenlenen ‘101 Yerleşim Yerine Doğalgaz Hizmete Alım Töreni’nde konuştu. Erdoğan, Doğu Akdeniz’deki sondaj faaliyetlerine değinerek, “Burada beraber adım atacağız. Yatırım yapılacaksa bu yatırımı da beraber... Oradan çıkartılan ürünün miktarı nedir ne değildir, bu da beraber” diye konuştu. Rum tarafının yine hesaplar içinde olduğuna işaret eden Erdoğan şöyle konuştu:

‘Efendim neticesinden biz Kuzey Kıbrıs’a ne gerekiyorsa bunu vereceğiz.’ Ne bilelim, her numarayı çekersiniz. Onun için oluşturulacak heyet, bu ekip oradaki bütün sondajları birlikte yapacaklar, oradan ne çıkıyorsa Güney Kıbrıs ve Kuzey Kıbrıs, nüfusuna göre hakkını alacak. Buradan en ufak bir taviz veremeyiz.”

64.5 milyon kişiye doğalgaz

Şu an 78 ilde 62 milyon vatandaşın, yani nüfusun yüzde 77’sinin doğalgazın konforundan faydalanıyor olmasını çok önemli gördüğünü vurgulayan Erdoğan, “2018’de de 1.8 milyar liralık yatırımla 2.5 milyon vatandaşın yaşadığı 94 ilçeye de doğalgaz arzına yönelik çalışmalarımız devam ediyor. Bu yıl ayrıca doğalgazı olmayan Şırnak, Hakkari ve Artvin’e de bu hizmeti götürüyor, böylece 81 vilayetimizin tamamını doğalgazın temizliği ve rahatlığı ile buluşturmuş oluyoruz. 2018 yılı sonunda doğalgazın ulaşmadığı hiçbir ilimiz kalmayacak. Böylece doğalgaz arzı sağlanan kişi sayısı 64.5 milyona çıkacak” dedi. Erdoğan Tanap’ın da bu yıl faaliyete geçeceğine dikkat çekti. Erdoğan, bu hattın devamı niteliğindeki Trans-Adriyatik Doğalgaz Boru Hattı’nın da (TAP) 2020’de devreye girmesini beklediklerini sözlerine ekledi.

Haberin Devamı

Edirne’den Tillo’ya en ucuz gaz bizde
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, ‘101 Yerleşim Yerine Doğalgaz Arzı Hizmete Alım Töreni’nde yaptığı konuşmada, son 16 yılda enerji alanında yapılan yatırımların tüm dünya için önemli bir örnek oluşturduğunu söyledi.
Doğalgazın 81 vilayetin dışında bütün merkezlerde tedarik edilmiş olmasının Türkiye’yi bölge ülkeleri açısından merkez bir noktaya taşıyacağını vurgulayan Albayrak, şöyle devam etti: “Bugün Edirne İpsala’dan Van Edremit’e, Sinop Gerze’den Gaziantep Oğuzeli’ye, Çankırı Ilgaz’dan Siirt Tillo’ya kadar 101 yerleşim yerine daha doğalgaz getirmenin mutluluğunu ve gururunu yaşıyoruz. Memleketimizin her köşesine ulaşmanın gayretiyle 2017’de hem kamu hem de özel sektör eliyle 13 bin kilometreyi bulan doğalgaz boru hattını inşa ettik.” Bakan Albayrak, doğalgazın vatandaşlara uygun maliyetle sunulması noktasında Türkiye’nin AB ülkeleri arasında hem haneye hem de sanayiye en ucuz doğalgaz temin eden ülke olduğunu söyledi.
Albayrak, hanelere tedarik açısından bakıldığında doğalgaz maliyetinin AB ortalamasının yarısının da altında olduğuna, sanayide yüzde 37 daha ucuz gaz sağlandığına dikkati çekti.

Haberin Devamı