Gazete Vatan Logo

Nükleer Güç ve Belirsizlik

•Cumhurbaşkanı Abdullah Gül; NPQ Türkiye’ye verdiği röportajda, diplomaside nitelikli diyalog için nitelikli bir siyaset dili öneriyor. Cumhurbaşkanı, “ülkemizdeki siyaset üslubu ihtiyaç duyduğu kalite açısından noksandır” dedi.

•Akşam gazetesi köşe yazarı Nihal Kemaloğlu ile Tarihçi İlber Ortaylı, Türkiye’deki dönüşüm üzerine konuştular. İlber Ortaylı’ya göre 1924 Anayasası’na sahip çıkılamaması, Türkiye’nin büyük şanssızlıklarından biri.

Ünlü yazar Carlos Fuentes’in "Bütün entelektüel dünyanın buluşup tartıştığı tek merkez" olarak tanımladığı NPQ, tartışma platformunu “nükleer güç kördüğümü”ne ayırdı. NPQ Türkiye dergisi yeni sayısında “Nükleer Güç Belirsizliği”nden, “Yeni Normal” dünyadaki Türkiye’nin “Yeni Konumu”na uzanan önemli konularda değerli isimlerin makale ve röportajlarını yayımladı.

Nükleer Güç ve Belirsizlik

Bersay İletişim Enstitüsü’nün yayımladığı NPQ Türkiye’nin bu sayısı “Nükleer Güç ve Belirsizlik” başlığıyla yayımlandı. İslami Azad Üniversitesi Bilim ve Araştırmalar Merkezi Üyesi olan İranlı akademisyen Kayhan Barzegar, nükleer müzakerelerde ABD’nin yaptırımlar politikasının görüşmeleri heba olma noktasına sürükleyeceğini, ancak “kazan-kazan” politikasıyla sorunun çözümlenebileceğini belirtiyor.

Kadir Has Üniversitesi Öğretim Üyesi Ahmet K. Han da makalesinde İran’ın nükleer güç olmasının Türkiye için ne ifade ettiği sorusunun yanıtını arıyor.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün NPQ Türkiye’ye verdiği özel röportaj
Derginin “Diplomasi Dili”ne ayırdığı sayfalarında Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’le yapılan röportaja yer veriliyor. NPQ Yayın Kurulu üyesi Prof. Dr. Ali Murat Vural’ın sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, diplomasi diliyle ülkedeki siyaset dilinin paralelliğine dikkat çekerek, Türkiye’nin bölgesini sahiplenerek aktif bir dış politika izlediğini ve bu politikaya denk düşen bir dil kullandığını söyledi. “Cumhuriyet tarihinde Türkiye’nin ilk defa bir soft power’ının oluştuğunu” ifade eden Abdullah Gül, bugün artıl soğuk savaş döneminin parametrelerinin geçerli olmadığını, ülkemizde de uygulanan aktif dış politika nedeniyle kimsenin endişe duymaması gerektiğini belirtti.

Yeni Normal Dünyada Türkiye’nin Yeni Konumu
Bersay İletişim Grubu’nun 20. Yılı dolayısıyla grubun ve NPQ Türkiye dergisinin ev sahipliğinde düzenlenen ve açılış konuşmasını Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün yaptığı zirvede “Yeni Normal Dünyada Türkiye’nin Yeni Gücü, Yeni Konumu” tartışılmıştı. NPQ editörü Nathan Gardels’ın da katıldığı ve Taha Akyol’un yönettiği bu zirvede, TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner, Bilgi Üniversitesi Mütevelli Heyeti Üyesi Prof. Dr. Deniz Ülke Arıboğan, Avrupa Birliği Genel Sekreter Vekili, Büyükelçi M. Haluk Ilıcak, Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Kurucu Başkanı Alparslan Korkmaz’ın konuşma metinleri, NPQ Türkiye’nin bu sayısında özel bir bölüm olarak yeralıyor.

İlber Ortaylı ve Nihal Kemaloğlu’nun sohbeti
21. Yüzyılda Türkiye ne kadar değişti? I Dört sayıdır devam eden “Türkiye’nin Büyük Değişimi” dizisinde bu sayı, Akşam gazetesi köşeyazarı Nihal Kemaloğlu ile tarihçi İlber Ortaylı’nın sohbetine yer veriliyor. “Türkiye’nin şanssızlığı, 1924 Anayasası’na sahip olmamaktan ileri gelir” diyen İlber Ortaylı, ülkemizde henüz siyaset ve hukuk kültürünün uzlaşma, kontrat kurumlarının oturmadığını belirterek, “Türkler’in akit kurumları noter akitleriyle sınırlıdır.” dedi.

Ve diğer isimler...
NPQ Türkiye’nin yeni sayısında makale ve röportajları yer alan isimler şöyle: Hans Blix, George Schultz, Graham Fuller, Luiz Inacio Lula Da Silva, Nouriel Roubini, George Papandreou, Zbigniev Brzezinski, Oliver Stone.
Bersay İletişim Enstitüsü adına Ali Saydam’ın yayımcılığında, Ülkü Karaosmanoğlu’nun yayın yönetmenliğinde çıkan NPQ Türkiye’nin Yayın Kurulu’nda yer alan isimler de şöyle: Ali Murat Vural, Deniz Ülke Arıboğan, Dücane Cündioğlu, Erkan Mumcu, İlker Aktükün, Latif Erdoğan, Mehmet Ali Kılıçbay, Mensur Akgün, Nihal Kemaloğlu, Önder Küçükerman.

Not: İstanbul, Ankara, Adana ve Antalya'da Remzi Kitabevi ve seçkin kitabevlerinde bulunan NPQ Türkiye’yi edinmek isteyenler Bersay İletişim Enstitüsü’nden Yeşim Aksu ile irtibata geçebilir. (Tel: (0212) 337 52 27 / (0212) 337 52 91) (www.npq.com.tr)

Haberin Devamı