Gazete Vatan Logo

Nükleer güç Türkiye

Türkiye’nin ilk nükleer santrali olacak Akkuyu Nükleer Güç Santrali için temel atıldı. Santralin ilk ünitesinin Türkiye Cumhuriyeti’nin 100’üncü yılı olan 2023’e yetiştirilmesi bekleniyor.

Nükleer güç Türkiye

Dünyada 31 ülke tarafından kullanılan, ucuz enerjinin anahtarı nükleer santrale Türkiye de nihayet kavuşuyor. Akkuyu’da yapılacak nükleer güç santralinin temel atma töreni dün gerçekleştirildi. Akkuyu’daki temel atma törenine Ankara Beştepe’den katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ilk harcı döken butona birlikte bastı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, açılışta yaptığı konuşmada, “Bugün gerek ülkemizin kalkınması adına gerek Rusya Federasyonu ile iş birliğimiz adına tarihi bir ana şahitlik ediyoruz” ifadelerini kullandı. Erdoğan, “Rusya ile 7’nci toplantısını gerçekleştireceğimiz Üst Düzey İş Konseyi, ilişkilerimizin geldiği noktanın adeta sembolü oldu. S-400 Savunma Sistemi, Türk Akım Doğalgaz Hattı ve temelini attığımız Akkuyu iş birliklerimizden sadece birkaçı” dedi. Erdoğan, şöyle devam etti:

“Ülkemizin güvenli ve sürdürülebilir enerji üretmesi için yaptığımız projelerde nükleer önemli bir yer tutuyor. Halen 16 ülkede 55 nükleer santral inşaat halinde. Temelini attığımız Akkuyu ile bu sayı 56 oluyor. Akkuyu’nun 2023’te devreye alınması ile Türkiye de nükleer santral kullanan ülkeler arasında yer alacak. Akkuyu tüm üniteleri ile devreye girdiğinde ülkemizin elektrik ihtiyacının yüzde 10’unu karşılayabilecek. Böylece halen ağırlıkta olan petrol, doğalgaz ithalatını daha aza indireceğiz. Karbondioksit salınımı bulunmayan nükleer santraller önemli enerji kaynağı.”

Haberin Devamı

Birlikte bastılar

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ndeki resmi karşılama töreninin ardından Erdoğan ve Putin, video konferans yöntemiyle Akkuyu Nükleer Güç Santrali Temel Atma Töreni’ne katıldı.

İki liderin konuşmalarının ardından Erdoğan, tören alanındaki Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan’dan butona basmasını istedi. Elvan’ın butona basmasıyla Türkiye ve Rusya hükümetleri arasında 2010’da imzalanan anlaşma kapsamında hayata geçirilecek Mersin’deki Akkuyu NGS projesinin temeli atıldı.

Törende, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, Başbakan Yardımcıları Bekir Bozdağ ile Hakan Çavuşoğlu, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan yer aldı.

Haberin Devamı

Güvenlik üst seviyede çevre dostu bir tesis
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de yaptığı konuşmada, “Bugün sadece Akkuyu NGS’nin temelini atmıyoruz, bugün yeni bir sektör kuruyoruz. Bu tamamen Türkiye’nin gelişimi için yeni bir basamak” dedi. Putin, Akkuyu NGS’de güvenliğin en yüksek seviyede bulunduğunu ve çevre dostu olduğunu söyledi.
“Bu santralin hizmete girmesi ülkede teknolojinin artmasını sağlayacak” şeklinde konuşan Putin, “Uzmanların görüşüne göre santral, elektrik üretiminin yüzde 10’unu karşılayacak. Siparişlerin büyük bir bölümü Türkiye’den yapılıyor. Böylece Akkuyu projesi hem Türkiye’de hem Rusya’da iş yaratacak” ifadelerini kullandı.
7 gün 24 saat kesintisiz güç
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin (NGS), Türkiye’de kapasite ve enerji arz güvenliği yönünden çok önemli bir rol oynayacağını belirtti.
Beştepe’deki Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde düzenlenen Akkuyu NGS’nin temel atma töreninde konuşan Albayrak, proje için Rusya ve Türkiye arasında hükümetler arası anlaşmanın 2010’da imzalandığını hatırlatarak, “20 milyar dolar maliyetiyle Türkiye Cumhuriyeti tarihinin gelmiş geçmiş en büyük projesinin temelini atıyoruz. Bu proje sayesinde iklim ve mevsim koşullarına bağlı olmadan 7 gün 24 saat kesintisiz elektrik üreteceğiz. Bunu sıfır emisyonla yani çevreye zararlı hiçbir sera gazı salımı yapmadan gerçekleştireceğiz” ifadelerini kullandı. Albayrak, şunları kaydetti: “Akkuyu NGS ile en yüksek güvenlik standartlarına sahip son teknoloji enerji üreteceğiz. İnşaatın başlamasıyla 10 bin kişilik istihdam olacak ve bunun yüzde 80’i Türk çalışan olacak. Santral işletmeye alındığında da 3 bin 500 kişi tüm bu tesislerde çalışıyor olacak. İnşası ve işletmesinde ihtiyaç duyulan mal ve ekipmanların büyük kısmı Türk şirketler tarafından tedarik edilecek.”
Enerjinin yüzde 10’u Akkuyu’dan
Akkuyu için anlaşma Türkiye ile Rusya arasında 2010 yılında imzalandı. Toplam yatırım büyüklüğünün 20 milyar dolar olarak hesaplanan proje tamamlandığında 4 bin 800 megavatlık kapasiteye sahip olacak. Birinci ünite 2023’te devreye girecek. Toplam 4 nükleer reaktörden oluşacak. Akkuyu’de birinci ünite Cumhuriyetin kuruluşunun 100’üncü yılı olan 2023’te devreye alınacak. Takip eden dönemde her yıl bir reaktör olmak üzere 2026’da santral tam kapasite ile üretime geçmiş olacak.
Her reaktörün kapasitesi 1.200 MW olacak. Türkiye’nin yıllar içinde artacak enerji talep miktarına bağlı olarak yapılan projeksiyonlara göre 2026 yılı itibarıyla Akkuyu Nükleer Santrali Türkiye’nin elektrik ihtiyacının yüzde 10’unu karşılayacak. Santralin 1 ve 2’nci ünitelerinde üretilecek elektriğin yüzde 70’ine, 3 ve 4’üncü ünitelerdeki elektriğin yüzde 30’una ilişkin alım garantisi verilmiş durumda. Alım garantisi kapsamında kilovatsaat için 12.35 dolar/cent ödeme yapılacak. Burada tavan fiyat 15.33 dolar/cent olarak belirlendi.

Haberin Devamı