Gazete Vatan Logo

Normale dönüş

Toyota Türkiye Pazarlama ve Satış CEO’su Bozkurt, Ekim’de otomotiv satışlarının canlanacağını belirterek, “Son çeyrek hareketli olur, rekor yıl 2015’e yaklaşırız” dedi.

Normale dönüş

Otomotiv satışları Kurban Bayramı’ndan sonra vites artırmaya hazırlanıyor. 15 Temmuz başarısız darbe girişimi sonrası satışlar frene basarken, Ağustos’ta yeniden hareketlenmeye başladı. Ekim ayından itibaren otomotiv pazarının tempolu ritmine giri dönmesi bekleniyor.

Toyota Türkiye Pazarlama ve Satış CEO’su Ali Haydar Bozkurt, bu yılın son çeyreğinde 2015 gibi bir seyir izleneceğini belirterek, “Toplam pazar geçen yılın rakamına yakın olacak” öngörüsünde bulundu.

Faiz indirimi psikolojik

Proace VAN ve Proace VERSO’nun Varşova’daki tanıtımında konuşan Bozkurt, otomotivin Eylül’den sonra bir toparlanma sürecine gireceğini düşündüğünü dile getirerek, “Ekim’den itibaren de globalde ya da ülkemizdebeklenmedik ekonomik bir sıkıntı yaşanmadığı takdirde sektörün normal seyrine döneceğini öngörüyorum” diye konuştu.

Faiz indirimlerini değerlendiren Bozkurt, finansal çözümler ile satın almanın kolaylaştırılmasının piyasaya olumlu yansıdığını belirterek, şöyle devam etti:

“Ne kadarlık bir indirimden bahsettiğiniz önemli. Konut için düşündüğünüzde 100 binlerce lira tutarında bir kredi miktarından bahsediyoruz. Oysa otomobil satın alınırken kullanılan kredi tutarları görece çok daha düşük. Otomobilde faizler 1.25’ten 1.15’e düştüğünde ilk etapta psikolojik bir etki yaratıyor. Ödemelere aylık 20-30 TL gibi küçük farklılıklar yansıyor.”

Haberin Devamı

Fed’in hamlesi önemli

Otomotivde sıfır faiz alternatiflerinin de sunulduğunu, müşterilerin günün sonunda cebinden ne kadar para çıktığına baktığını belirten Ali Haydar Bozkurt, “Biz her zaman, ‘Tüketicinin hayatını kolaylaştıralım, faiz düşsün’ deriz. Faiz indirimi ve vade düzenlemesinin mutlaka etkisi olur ama ne kadar düştüğüne bağlı” dedi.

ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faizi artırması halinde işlerin değişebileceğini, kurlarda yükselme meydana geleceğini vurgulayan Bozkurt, satışların da bir miktar aşağıya inebileceğine işaret etti.

Dizel ‘out’ olacak

ALİ Haydar Bozkurt, gelişmelerin yakın gelecekte dizelden uzaklaşılacağını gösterdiğini kaydederek, “İnsanlar eskiden psikolojik olarak dizel alıyordu. Yılda 5 bin km yapanlar da dizel tercih ediyor. Yılda

Haberin Devamı

30-40 bin km yapmayan kullanıcılar için dizel daha pahalı bir çözüm, ülke ekonomisine ve ayrıca çevreye çok zararlı bir teknoloji” dedi.

Toyota ticarete atılıyor

Ali Haydar Bozkurt, Toyota’nın yeni hafif ticari aracı Proace’i 2017’nin ilk çeyreğinde satışa sunacaklarını söyledi. Bozkurt, “Bu yeni modellerimiz Türkiye’deki satışlarımızda itici güçleri olacak. Hilux’tan sonra Proace VAN ve Proace VERSO hafif ticari araç pazarında satışlarımızın artmasına önemli katkı sağlayacak” dedi. Bozkurt, ilk yıl için Proace’ten 2 bin adetlik satış planladıklarını ekledi.

Hibrit araç yokmuş gibi davranamayız

Ali Haydar Bozkurt, hibrit otoların yıllardır gündemlerinde bulunduğunu ifade ederek, şunları kaydetti: “Yakın gelecekte her modelimizin hibrit versiyonu olmasını hayal ediyoruz. Otomotiv önümüzdeki 20 yıl hibrit teknolojisi üzerine kurgulanacak. Tamamen elektrikli oto için daha uzun zaman var. Türkiye olarak hibritle ilgili hiçbir şey yokmuş gibi davranma şansımız artık yok. Hibritlerle ilgili vergi ayarlamasının ileride geleceğini ümit ediyoruz.”

Haberin Devamı