Gazete Vatan Logo

Nobel Atom Enerjisi Kurumu ile başkanı El Baradey'in

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (IAEA) ve kurumun 63 yaşındaki başkanı Muhammed El Baradey, bu yılki Nobel Barış Ödülü'ne layık görüldü

Norveç Nobel Komitesi tarafından yapılan açıklamada, 'nükleer enerjinin askeri kullanımının engellenmesi ve barışçı kullanımına yönelik çabalarından ötürü' 2005 Nobel Barış Ödülü'nün IAEA ve Baradey'e verildiği bildirildi. Merkezi Viyana'da bulunan IAEA'nın sözcüsü Melissa Fleming, "Bu, IAEA için en gururlu gün" diyerek duydukları sevinci dile getirirdi.

1.29 MİLYON DOLARLIK ÖDÜL
Barış Ödülleri için bir rekor sayılan 199 aday arasından sıyrılıp ortak bir şekilde Nobel'e uzanan Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu ve Mısırlı bir avukat olan başkanı Baradey'le ilgili açıklamada, nükleer silah tehdidinin yeniden arttığı bir dönemde, bu tehdidin mümkün olan en geniş çaplı uluslararası işbirliğiyle aşılması gerektiği ifade edilerek, "Bu prensip de en açık ifadesini IAEA ve kurumun başkanı Baradey'in çalışmalarında bulunuyor" dendi. 1.29 milyon dolarlık ödülün aralık ayında Norveç'te sahiplerine teslim edileceği ifade edildi.

1901'DEN BU YANA HER YIL DAĞITILIYOR
İsveçli sanayici ve mucit Alfred Nobel tarafından kurulan Nobel Vakfı'nca 1901'den bu yana her yıl dağıtılan ödüllerin 'barış' dalında olanı, geleneksel olarak Norveç'in başkenti Oslo'da; fizik, kimya, tıp ve edebiyat Nobelleri ise İsveç'in başkenti Stockholm'de sahipleriyle buluşuyor.

Bu yılki adaylar arasında üçüncü dünya ülkelerinde hüküm süren açlığa dikkatleri çeken rock yıldızları Bono ve Bob Geldof ile birçok bölgede çatışmaların durması için çaba harcayan eski Finlandiya Devlet Başkanı Martti Ahtisaari de bulunuyordu.

21'İNCİ YÜZYILIN NOBEL BARIŞ ÖDÜLÜ SAHİPLERİ:
2005: Muhammed El Baradey ve IAEA
2004: Wangari Maathai - Kenyalı çevreci
2003: Şirin Ebadi - İranlı insan hakları avukatı
2002: Jimmy Carter - Eski ABD başkanlarından
2001: Kofi Annan - BM Genel Sekreteri
2000: Kim Dae-Yung - Eski Güney Kore Devlet Başkanı

Haberin Devamı