Gazete Vatan Logo

Niye saklandı?

Vatan, 1996'da Ege'de kazayla düştü denilen F-16'dan kurtulan pilot ile şehit pilotun eşini buldu

7 yıl önce Türk F-16'sı Sakız adası yakınlarındaki sulara düşmüş, Yüzbaşı Nail Erdoğan şehit olmuş, Yarbay Pilot Osman Çiçekli ise yaralanmıştı. Yunan savaş uçakları ile'it dalaşı'diye tabir edilen'dog figt'sırasında düşen Türk F-16'sının Yunan savaş uçağından atılan füze ile düşürüldüğü aynı gün tespit edilmişti. Ama olay basına ve havacılık kayıtlarına 'kaza' diye yansımıştı. Vatan, yıllarca saklanan bu olayın sis perdesini araladı. Olaydan yaralı kurtulan Yarbay Osman Çiçekli 7 yıl sonra ilk kez Vatan'a konuştu.

Kazayı kabul ettiler
Yunanistan'da Krama dergisinin "Türk F-16'sını Yunan jeti vurdu" haberiyle yeniden gündeme gelen olayın perde arkası şöyle: 8 Ekim 1996'da 192. Filo'ya mensup iki F-16 uçağı Balıkesir'deki 9. Hava Jet Üssü'nden havalandı. Yarbay Osman Çiçekli, İngiltere'deki askeri ateşelik görevinden yeni döndüğü için pilot öğretmenliği Yüzbaşı Erdoğan yapıyordu. Ege Denizi üzerinde günlük rutin eğitim uçuşlarını yapan Türk F-16'lar saat 14.50'de Sakız adası yakınlarında iki Mirage 2000 tipi Yunan savaş uçağı ile karşılaştı. Mirage'lardan biri bu uçağa it dalaşı denilen manevraları yapmaya başladı. Sık sık yaşanan bu it dalaşında silah kullanılmıyor, ancak son derece tehlikeli manevralar nedeniyle uçuş son derece riskli hale geliyordu.

'Sizi vurdum' dedi
Yunan Mirage uçağındaki pilot Thanos Grivas, Türk F-16'sının ateşleme sistemini kilitledi. "Sizi vurdum" diyerek dalaşı bitirmesi gerekiyordu. Ama uçakta yüklü bulunan 'Magic' füzesinin emniyet sistemi açıkken "Sizi vurdum" diye bağırmış ve ateşleme sistemini harekete geçirmişti. Yüzbaşı Nail Erdoğan ise anlık bir farkla fırlatma koltuğunu hareket ettirmeyi başaramadı ve uçaktan çıkamadı. F-16, büyük bir hızla denize çakıldı, pilot şehit oldu. Türk F-16'sının Yunan Mirage uçağından atılan füze ile vurulduğunu yerden radarla takip eden Yunan Hava Kuvvetleri, Türk savaş uçağını bir pilotun terkettiğini görünce hemen harekete geçti ve Yarbay Osman Çiçekli'yi helikopterle kurtardı.

Hata dendi, ayrıldım
Olaya sebep olan Yunan Pilot Thanos Grivas ise Sakız Devlet Hastanesi'ne kaldırılan yaralı Kurmay Yarbay Osman Çiçekli'yi ziyaret etti. Grivas özür dileyerek füze ateşleme sisteminin emniyetinin açık olduğunu unuttuğunu söyledi. Kurmay Yarbay Osman Çiçekli ise yıllar sonra ilk kez "Evet, doğrudur. Pişmanlık duyduğunu söyledi. Ancak İngilizcesi çok iyi değildi. Ben bir iki şey sormak istedim ama hemen benim yanımdan uzaklaştırdılar pilotu" dedi. Çiçekli'ye göre Hava Kuvvetleri eski Komutanı Org. Ahmet Çörekçi'nin olaydan 7 yıl sonra "Uçağımızı Yunan uçakları vurdu" açıklaması şaşırtıcı değil: "Uçağımızın vurulduğunu ilgili herkes biliyordu. Uçağın enkazı Ege denizinden çok pahalıya malolacağı iddiasıyla çıkartılmadı. Benim Sakız adasındaki hastanede kalan yanmış pilot elbiselerim de Yunanlılar tarafından verilmedi. Israrlı şekilde de istenmedi. Kayıtlara pilotaj hatası diye geçti, ben de akabinde istifa ederek ordudan ayrıldım" şeklinde konuştu.

Haberin Devamı