Ahmet Piriştina'nın ardından İzmir

Geçen gün Alem FM'de İzmir'den arayan bir dinleyicimle sohbet ederken Ahmet Piriştina'yı andık. İzmir için gecesini gündüzüne katarak çalışan ve sayesinde her gittiğimde daha güzel bir İzmir ile karşılaştığım Piriştina'nın ardından İzmir'in ne durumda olduğunu sordum

Haberin Devamı

Geçen gün Alem FM'de İzmir'den arayan bir dinleyicimle sohbet ederken Ahmet Piriştina'yı andık. İzmir için gecesini gündüzüne katarak çalışan ve sayesinde her gittiğimde daha güzel bir İzmir ile karşılaştığım Piriştina'nın ardından İzmir'in ne durumda olduğunu sordum. Dinleyicim yeni başkanlarının derinden ve sessiz çalıştığını tahmin ettiğini söyledi. Çünkü bir şey göremiyoruz dedi. Bu yayının ardından İzmirli birçok dinleyicimden mesajlar aldım. 9 Eylül Üniversitesi öğrencisi okuyucum Onur, durumun daha da vahim olduğunu anlatıyor:

Ben 9 Eylül Üniversitesi'nde öğrenciyim. Üniversitenin açıldığı gün yapılan törende yeni başkanımız Aziz Kocaoğlu ile tanışma fırsatı bulduk. Rektörün ardından sunucu "Büyükşehir Belediye Başkanımız yeni eğitim öğretim dönemi hakkında konuşacaklar" diyerek kürsüye çağırdı. Başkanımız(!) utanmasa "Rektörümüze katılıyorum" diyerek yerine oturacaktı. Ahmet Piriştina olsaydı saatlerce konuşurdu ama yeni başkanımızın "eğitim" hakkında söyleyebileceği iki satır fikri yoktu. Geçen gün yayınlanan programınızda kendisi için "Belki sessiz sedasız işini derinden yapıyordur" diye yorumda bulunmuştunuz. Ona da cevap vereyim:

Doğrudur, çalışıyor ama Türkiye'nin üçüncü büyük kentinde olduğunun farkında olmadan İzmir'i geriye götüren adımlar atıyor. Başkan olduktan sonra yaptığı ilk icraat Konak -Alsancak - Karşıyaka arasında gece 12'den sonra çalışan vapuru kaldırdı. Bu vapurlar o saatlerde iş yapmıyor değildi. Sabahki yolcu sayısından belki daha fazlasını taşıyordu, bizzat şahidim. Bu sadece bir vapur ve ring seferi yapıyor. İki kat ücret alıyor ve kesinlikle doluyordu. Bir çok kez gecenin üçünde hıncahınç dolu vapura bindiğimi hatırlıyorum. Bunun yanı sıra gece saat 12'den sonra tek bir metroyu çalıstırsa ve iki kat ücret alsa insanlar onu da doldurur. Ama Sayın Başkanım(!) İzmir'i Anadolu'nun bir ufak ilçesiymiş gibi düşünüp belli bir saatten sonra insanların uyuması gerektiği kanaatinde.

İzmir'de yerel seçimlerde yüzde 50'den fazla oyu CHP değil Ahmet Piriştina aldı. Seçman Piriştina için oyunu verdi çünkü çalışıyordu. Uluslararası Üniversite Olimpiyatları'nı İzmir'e getirmek için lobiler yaptı. İzmir'i fuarlar ve kongreler merkezi yapmak için birçok bağlantılar içindeydi. Fuarı bu amaç için yeniledi. Eğitime ve sanata müthiş destek verirdi.

Ama Piriştina'nın yerine seçilen şimdiki başkanımız ne yapıyor bilen yok. Bu arada, ben sadece İzmirli bir öğrenciyim. Gördüklerimi iletiyorum. Bu yazdıklarımı başka İzmirlilere de sorsanız beni doğrulayacaklardır.

***

İzmir'de okuyan bir öğrencinin izlenimleri bunlar. Rahmetli Piriştina İzmirli'nin gönlünde taht kurmuş. Yaptıkları uzun yıllar unutulmayacak anlaşılan. Bundan sonra yerine gelecek her başkanın işi zor. Çünkü hep Piriştina ile kıyaslanacaklar. Aziz Kocaoğlu şimdilik bu kıyasta pek iyi bir durumda değil gibi görünüyor. Bakalım önümüzdeki günlerde bu durum değişecek mi?

DİĞER YENİ YAZILAR