Gazete Vatan Logo

New York Taksi yarışı

Bursalı Karsan, NY Taxi ihalesinde Japon Nissan’dan bir adım önde

KARSAN ‘Geleceğin Taksisi’yle katıldığı 26 bin 500 araçlık New York ihalesinde GM ve Gölcüklü Transit Connect’le iddialı olan Ford gibi güçlü rakiplerinin önüne geçti. Bursalı üretici yılsonunda açıklanması beklenen ihaleyi kazanmasıyla 150 milyon dolar yeni yatırım yapacak.

Duayen otomotivci İnan Kıraç’ın sahip olduğu Kıraça Holding’in şirketi Karsan’ın tasarladığı “Geleceğin Taksisi” projesi, girdiği New York ihalesinde bir adım öne geçti. Peugeot, Citroen, Hyundai, Renault Trucks gibi markalara Bursa’da araç üreten Karsan’ın Hexagon Studio’yla birlikte yarattığı taksi, Japon Nissan’la birlikte 26 bin 500 adetlik New York Taksi ihalesinde en şanslı proje konumuna yükseldi. New York Daily News’un haberine göre, 2 üreticinin tasarladığı taksi, rakipleri General Motors (GM) ile Ford Motor’un önünde yer alıyor. Karsan, taksi ihalesini kazanmasıyla önümüzdeki yıl 150 milyon dolarlık yeni yatırıma imza atacak.

Rakibi Gölcüklü Connect

Dev taksi ihalesinde Karsan’ın en önemli rakibi tanıdık bir isim. Ford Otosan’ın Gölcük fabrikasında üretilen Transit Connect modeli. Ford, halen New York sokaklarında taksi olarak kullanılan Crown Victoria’ların yerine Gölcüklü Connect’le ihaleye katıldı. İhaleyi düzenleyen Taxi&Limousine Commission’ın (TLC) nihai kararı vermesiyle birlikte, New York şehrinde dolaşan taksiler 2014 yılına kadar tamamen yenilenmiş olacak.

TLC Başkanı David Yassky, ihaleyle ilgili kararı verirken, sağlamlık, performans, yolcu konforu ve yakıt tüketimi kriterlerini dikkate alacaklarını açıkladı. Yassky, ayrıca aracın tasarımının New York şehrine yakışacak, ikon yaratacak bir model olmasına özen gösterdiklerini sözlerine ekledi. Yılsonuna doğru kararın açıklanabileceğini belirten TLC Başkanı, finalden önce taksi projesini halka da soracaklarını kaydetti.

New York Daily News, Karsan’ın ‘Geleceğin Taksisi’ni, fütüristik tasarıma sahip olan, tamamen camla kaplı, turistlerin New York caddelerini keyifle seyredebileceği bir model olarak tanımladı.

Yolcu internete girip sipariş verebilecek

Karsan’ın tasarladığı ‘Geleceğin Taksisi’ konsepti, birçok teknolojik özellikleri içinde barındırıyor. CNG yani çevreci (sıkıştırılmış doğalgaz) motorla donatılan araçta, engelli yolcuların rahat inip binmeleri için elektronik rampa bile düşünülmüş. Yolcular, takside internete girebiliyor. Taksi sahibi ise araç üzerinde yer alan ekranlara reklam alabilecek. Taksi, önümüzdeki dönemde elektrikli motorla da donatılacak.

İlk kez Autsohow’da sergilenecek

Karsan, Geleceğin Taksisi projesinin bitmiş son halini ilk kez 26 Ekim’de tanıtacak. Şirket, proje için İstanbul’da özel bir davet verecek. Karsan’ın “Geleceğin Taksisi”, önümüzdeki hafta kapılarını açacak Autoshow fuarında tüketicilerle buluşacak.

Haberin Devamı