Gazete Vatan Logo

New York’ta 15. yıl gururu ve hüznü...

2000’de New York Borsası’na (NYSE) kote olan Turkcell, 15. yılını gong töreniyle kutladı. Turkcell Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Akça, “NYSE’de ilk olmanın gururu ancak tek olmanın hüznü var. Daha çok Türk şirketi bu borsaya gelmeli” dedi.

New York’ta 15. yıl gururu ve hüznü...

Turkcell’in New York Borsası’ndaki (NYSE) 15. yılı, 1 Eylül Salı günü gerçekleştirilen borsa kapanış töreniyle kutlandı. Geleneksel seremonide kapanış gongunu Turkcell Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Akça çaldı. Dünyanın en köklü ve en büyük borsası NYSE’ye kote Türkiye’den ilk ve tek şirket olan Turkcell’in hisseleri, 2000’den bu yana New York Stock Exchange’de işlem görüyor.

Turkcell hisseleri, NYSE ile aynı gün Borsa İstanbul’da (o dönemki adıyla İMKB) işlem görmeye başlamıştı. NYSE Başkanı Tom Farley’nin ev sahipliğinde düzenlenen törene, Turkcell Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Akça ve Turkcell CEO’su Kaan Terzioğlu ile Turkcell Yönetim Kurulu üyeleri Atilla Koç, Mehmet Hilmi Güler, Mehmet Bostan, Bekir Pakdemirli ve Jan Erik Rudberg katıldı.

Büyümeyi kutluyoruz

NYSE’nin geleneksel kapanış gongunu Turkcell adına Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Akça çaldı. Seremoni kapsamında Wall Street’te bulunan NYSE binasına Türkiye ve Turkcell bayrakları çekildi ve tüm dijital ekranlar Turkcell logolarıyla süslendi.

Haberin Devamı

Seremonide konuşan Ahmet Akça,

“Bugün burada sadece NYSE’ye kote olmamızın 15. yılını değil, aynı zamanda geçen bu süre zarfında Turkcell’in gösterdiği muazzam büyümeyi kutluyoruz” dedi. New York Borsası’nda ilk olmanın gururunu yaşadıklarını belirten Akça, “Ancak tek olmanın hüznü de var. Keşke birçok Türk şirketi buraya kote olsa. Turkcell olarak gurur duyardık” açıklamasını yaptı.

5G için çalışıyoruz

Geçen zaman içerisinde Turkcell’in, Türkiye ile büyüdüğünü ve kendisine inanan yatırımcıların güvenini boşa çıkarmadığını belirten Akça, şunları kaydetti:

“Turkcell, on binlerce kişi için istihdam fırsatları oluşturdu. 9 ülkede 68 milyon abonesiyle bölgesinde lider bir şirket haline geldi. 5 yıl sonra, NYSE’ye kote olmamızın 20. yıl dönümünde dünyada 5G teknolojisini geliştirmeyi başarmış birkaç telekomünikasyon şirketinden biri olmak için çalışıyoruz.”

Bu süreçte müşterilerinin ve hissedarlarının da memnuniyetlerini Turkcell’e duydukları güvenle ortaya koyduklarını ifade eden Akça, “Bizim için en büyük gurur kaynağı budur. Turkcell’lilerin hizmetinde nice 15 yıllar diliyor, NYSE yönetimine bu gururu sizlerle paylaşmamıza vesile olduğu için teşekkür ediyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

Türkiye’yi dünyaya tanıttı

Borsa İstanbul Genel Müdür Yardımcısı Hüseyin Zafer, Turkcell’in BIST’teki 15. yılını “Büyümesiyle, iyi yönetişim ilkeleriyle yakından takip ettiğimiz ‘Türkiye’nin Turkcelli’nin borsamıza kota olması bizim açımızdan bir değer” sözleriyle kutladı. Zafer, şunları söyledi: “Bölgenin teknoloji ve finans merkezi olmayı hedefleyen bir borsa olarak BIST, dünyanın dört bir yanında borsalarla ve finans kuruluşlarıyla yeni bağlantılar kurdu ve bu girişimleri daha da büyütmek için gayret gösteriyor. Bu açıdan bakıldığında, Turkcell’in NYSE’ye kote olarak, Borsa İstanbul’un ve Türkiye piyasasının küresel anlamda tanınması adına ilk katkılardan birini yaptı.”

Turkcell NYSE’de ilk 500’de

Turkcell, NYSE’de işlem gören 2 bin 423 şirket içinde en yüksek değere sahip ilk 500 içerisinde yer alıyor. Yatırımcısına 15 yılda TL bazında yüzde 316 oranında getiri kazandıran Turkcell, ayrıca BIST’teki en değerli ilk 5 şirketten biri olma özelliğini taşıyor. NYSE dünyadaki toplam hisse alım satım işlemlerinin yüzde 44’ünün yapıldığı yer olarak biliniyor. Temmuz 2015 itibarıyla NYSE’ye kote şirketlerin piyasa değeri 19 trilyon 351 milyar dolar seviyesinde bulunuyor.

Haberin Devamı

Töreni 100 milyon kişi izliyor

NYSE gongu, borsanın açılış ve kapanışında olmak üzere, günde iki kez çalınıyor. Gong çalma törenini dünyanın çeşitli yerlerinde 100 milyondan fazla kişi televizyonlarından izliyor.

Gong çalma onuru, borsada işlem gören şirketlerin başkanları ve CEO’larıyla, devlet başkanları ve bakanlara veriliyor.

Turkcell New York Borsası’na kote olmasının 15. yıl dönümü vesilesiyle 1 Eylül tarihli kapanış gongu seremonisini Turkcell Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Akça, Turkcell Yönetim Kurulu üyeleri ve Turkcell CEO’su Kaan Terzioğlu ile gerçekleştirdi.