Gazete Vatan Logo

Nesli tükenen 2 kuşa av izni verdiler!

Merkez Av Komisyonu’nun nesli tükenmekte olan ’Üveyik’ ve ’Elmabaş patka’ adlı iki kuşu avlanma listesine alması tepkiyle karşılandı.

Nesli tükenen 2 kuşa av izni verdiler!

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Mustafa Sözen, nesli tükenmekte olan ’Üveyik’ ve ’Elmabaş patka’ kuşlarının, Merkez Av Komisyonu’nun 2016-2017 av listesinde yer almasına tepki gösterdi. Prof. Dr. Sözen, 13 Ağustos’ta başlayıp Şubat 2017’de sona erecek av sezonunda bu kuşların avlanmasının büyük hata olacağını belirterek şunları söyledi:

Vurulması yasak!

“Türkiye, ’Doğa ve Doğal Kaynakların Korunması için Uluslararası Birlik’ üyesidir. Orman ve Su İşleri Bakanlığı bu birliğin üyesidir. Birlik, nesli tehlikede olarak listelenen türleri korumakla yükümlüdür. Elmabaş patka ve üveyik nesli tehlikede olan türler grubunda listelenmiştir. Dolayısı ile artık bu türlerin Türkiye’de Merkez Av Komisyonu tarafından ‘Avlanabilir Av Hayvanları’ listesine alınması mümkün değildir. Ancak 2016-2017 kararlarına baktığımızda bu iki türün de av listesinde yer aldığı, hatta her bir avcının, her bir av gününde 8 adet üveyik avlamasına izin verilmiştir.”

Haberin Devamı

Yok denecek kadar azlar

İngiltere’de yapılan çalışmalara göre son 20 yılda ülkedeki üveyik miktarı yüzde 93 oranında azaldı. Benzer şekilde dünyada da ciddi azalmalar belirlendi. Prof. Dr. Sözen, “Mevcut kanunlar çerçevesinde nesli tehlikede olan bir hayvanı öldürenlere ‘Nesli tehlike altında bulunan hayvanların neslinin tükenmesine yol açmaktan’ hapis cezası verilmektedir. Bakanlık bu türlerin avına izin verirse bu türlerin neslinin tükenmesine yol açma suçunu işlemiş olur” dedi.