Gazete Vatan Logo

Nereden nereye

Bir ara piyasa değeri 4.8 milyar dolara kadar çıkan Genel Energy’nin yüzde 10.5 hissesini yaklaşık 400 milyon dolar toplam değer üzerinden 40 milyon dolara Bilgin Holding aldı.

Nereden nereye

Bilgin Enerji Grubu, Londra merkezli enerji şirketi Genel Energy’nin yüzde 10.5 hissesini satın aldı. Şirketten yapılan açıklamaya göre, Bilgin Enerji Yatırım Holding bünyesinde bulunan Bilgin Grup Doğal Gaz, Kuzey Irak’ta uzun süredir petrol üretimi yapan ve merkezi Londra’da bulunan Genel Energy Plc’ye ortak oldu.Açıklamada, “Bilgin Enerji Grup Doğalgaz, Londra Borsası’na kayıtlı olan Genel Energy Plc’nin yüzde 10.5 hissesini satın aldı. Bu alımla Bilgin Enerji, hissedarlarını daha çok Batılı fonların oluşturduğu Genel Energy’de ikinci büyük hissedar olarak petrol ve gaz sektörüne girdi” ifadeleri kullanıldı.

BİLGİN’İN SANTRALLERİ VAR

Yönetim Kurulu Başkanlığını Vehbi Bilgin’in, Genel Müdürlüğü’nü de Tolga Bilgin’in yürüttüğü Bilgin Enerji, sektörde 1992 yılından beri faaliyet gösteriyor. Rüzgar enerjisinde 395, hidroelektrik enerjisinde 477 megavat kurulu güce sahip şirketin elektrik üretimi tamamen yenilenebilir kaynaklardan sağlanıyor.

Değeri neden düştü?

Kuzey Irak’ta petrol ve doğalgaz çıkarmak üzere 2011’de kurulan Genel Energy’nin Kuzey Irak’ta toplam 6 bölgede petrol, gaz arama ve çıkarma ruhsatı bulunuyor. Şirket, Taq Taq ve Tawke sahalarında fiili olarak petrol üretimi yapıyor. Bir ara değeri 5 milyar dolara kadar yükselen şirketin değerinin 10’da bire düşmesinin altında pek çok sebep var.

Haberin Devamı

Öncelikle IŞİD’in Irak topraklarında yayılması ile birlikte Kuzey Irak da tehdit altında kaldı ve pek çok batılı petrol şirketi jeopolitik kaygılarla yatırımlarını durdurdu. Bu şirketin değerine etki eden ilk olumsuz gelişme oldu. Ardından petrol fiyatları 115 dolar seviyelerinden 40 dolarlara kadar çekildi. Bu da şirketin ikinci kez darbe yemesine neden oldu. Genel Energy’nin Kuzey Irak dışında özellikle Afrika’da yaptığı yatırımlarda da umduğunu bulamadı. Bu arada Kuzey Irak’ta Taq Taq bölgesinde açıklanan petrol rezervinin de yarı yarıya düşürülmesi bir başka etkendi. Ancak Genel Energy’nin halen Kuzey Irak’ta ciddi gaz rezervleri de bulunuyor. Bu gazın çıkarılması ve Türkiye ile satış anlaşması yapılması halinde değerinin yeniden hızla yükseleceğine de vurgu yapılıyor.

Haberin Devamı

Karamehmet en büyük ortak

Genel Energy şirketinde en büyük ortak olan Mehmet Sepil son dönemde hisselerini Londra Borsası’nda bölüm bölüm satarak şirketteki payını sıfırladı. Yüzde 26’ya yakın payı olan Sepil’den sonra yüzde 24 ile en büyük ortak olan Mehmet Emin Karamehmet şu an şirketin en büyük ortağı durumunda. Bilgin Holding de yaptığı alımla ikinci büyük ortak durumuna geldi. Şirkette ayrıca Rothchild Ailesi’nin de yüzde 7 civarında hissesi bulunuyor.