Gazete Vatan Logo

Nefes nefese kurtarma

'Abi, lütfen annemi ve kardeşimi kurtarın!'

Sel sularının bastırması üzerine Bulgaristan’dan gelen tur otobüsü sular altında kaldı. 5:30’da sele teslim olan otobüstekilere önce kurtarma ekipleri müdahale etti. Ancak mahsur kalanların hepsinin kurtulması için suların çekilmesi beklendi. Bu bekleme ise yaklaşık 4 saat sürdü.

İstanbul’u etkisi altına alan yoğun yağış yüzünden kapanan ve sel altında kalan İkitelli Basın Ekspres yolunda trafikte kalan onlarca araçtan biri de Bulgarisatan’dan gelen bir tur otobüsü. Otobüsün içinde mahsur kalan toplam 14 kişilik yolcu ve otobüs personelinden oluşan grup, sular altındaki bölgede sabah 5:30’dan itibaren mahsur kaldı. Oldukça gergin anlar yaşayan otobüstekiler çeveredeki vatandaşlardan ve bölgedeki sivil savunma ekiplerinden devamlı yardım istedikler. “Bizi kurtarın! Otobüste çocuk var” feryatları içinde uzunca bir süre yardım beklediler.

Bölgeye gelen sivil savunma ve itfaiye ekipleri yardım isteyen otobüsteki grubu görünce çok kuvvetli akıntı olduğu için kıyıdan iple bağlanan bir kurtarma botuyla otobüse ulaşmaya çalıştı. Ancak ekip mahsur kalan vatandaşlara akıntı yüzünden yaklaşık 45 dakika ulaşamadı.

’Kurtarın bizi’ çığlıkları

Bu sırada dehşetli anlar yaşayan otobüstekiler devamlı “Kurtarın bizi ! ” diye bağırıyorlardı. Sel nedeniyle kapının açılmadığı otobüste gruptan bazı kişiler dışarı çıkabilmek için otobüsün camlarını kırdılar. Bu sırada otobüse ulaşan sivil savunma botundaki personel ise grubu almak için harerkete geçti. Ancak akıntı yüzünden, sabit duramayan bota gruptaki kadın ve çocuklar binmek istemedi. Sivil savunma ekiplerinin kısa sürede ikna ettiği gruptan önce 28 yaşındaki otobüs personeli Halime Hüseyin ve 9 yaşındaki Deniz Can bota bindirildi. Ancak botla güvenli alana ulaşmak da kolay olmadı. Şiddetli akıntının botun dengesini sık sık bozması bottakilerin panığa kapılıp bağırmasına, çığlık atmasına neden oldu.

Sel 10 dakikada geldi

Bir süre sonra karaya ulaşan bottan inen Halime Hüseyin göz yaşları içinde “Görülmemiş bir felaket, sabah 5:30’dan beri otobüste mahsuruz. Yardım bekliyoruz. Önmüzdeki araçların durması yüzünden küçük bir su birikintisinde beklemeye başlamıştık. Ancak yaklaşık 10 dakika içinde bir anda bütün yol ve otobüs sel suları altında kaldı. Akıntı yüzünden diğer arabalar gelip otonbüse çarptı. Çok korkulu anlar yaşadık. En çok da otobüsteki, iki çocuk 9 yaşındaki Deniz ve 2 yaşındaki Ömer için endişelendik. Allah bize bir daha böyle bir gün çıkarmasın” dedi.

Abi, lütfen annemi ve kardeşimi kurtarın

Kardeşi ve ailesi otobüste kalan 9 yaşındaki Deniz Can, ise sivil savunma görevlilerine teslim edildiğinde, “Abi lütfen annemi ve kardeşimi kurtarın” diye göz yaşı döktü. Ancak devam eden şiddetli akıntı yüzünden sivil savunma botu bir daha otobüse yaklaşamadı. İtfaiye ekiplerinin daha sonra yol üstünde bulunan bir kanalizasyonu açması sonucu sular çekilmeye başlayınca 2 yaşındaki Ömer bebeğinde bulunduğu geride kalan 12 kişilik grup otobüsten vatandaşlar tarafından kurtarıldı.

HALATIN UCUNDA HAYAT VAR

İstanbul’un dışa açılan kapısı Atatürk Havalimanı’na giden Basın Ekspres Yolu’nda sabahın erken saatlerinden itibaren helikopterler uçuyor. Yol artık yol olmaktan çıkmış, adeta Sakarya nehri gibi akıyor. Yolda sel sularından mahsur kalan araçlardaki insanlar “Beni de kurtarın” diye bağırıyor. Askeri helikopterin uzattığı kurtarma halatlarına can havliyle tutunanlar kurtulmanın sevincini, aşağıda ipi bekleyenler “Acaba ölecek miyim?” korkusunu yaşıyor. Ancak helikopter kurtarılmayı bekleyenleri bir bir topluyor ve kurtulanlar da rahat bir nefes alıyor.

Sele karşı ne yapmalı?

DEVLET Meteoroloji Genel Müdürlüğü, şiddetli yağış nedeniyle oluşan sel tehditine karşı vatandaşlara uyarılarda bulundu. Yapılan duyuruda selden önce yapılması gerekenler şöyle sıralandı: “Evde değerli eşya ve önemli belgeleri yüksek yerlere kaldırın. Varsa afet ilk yardım çantasını yanınıza alın. Zarara yol açabilecek ya da zarar görebilecek eşyaları içeri alın. Suyun evi terk ettiği her yerden içeri de girebileceğini hatırlayın. Kum torbaları temin edin. Açık alandaysanız en yüksek cisim siz olmayacak şekilde tepeye çıkın”

Sel sırasında alınacak tedbirler ise şöyle: “Asla sel suyu içinde araba kullanmayın, ölümlerin yüzde 80’ninin araç içinde olduğunu unutmayın. Aracınızı selden etkilenmeyecek bir yere çekin. Sel suyu, akıntı ya da nehirlerde yürümeye çalışmayın. Hızla akan 15-20 santimetre derinlikteki suyun bir insanı devirebileceğini akıldan çıkarmayın. Ev yada işyerinizi boşaltmanız gerekiyorsa elektrik, doğalgaz vb.. kapatın. Çok gerekli olmadıkça yolculuğa çıkmayın.”

Haberin Devamı