Gazete Vatan Logo

Neden Londra olsun İstanbul olmasın!

AÇILIŞA katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan konuşmasında, İngiltere’nin başkenti Londra’nın bugün faizsiz bankacılığın merkezlerinden biri olduğuna işaret ederek, “Neden Londra olsun İstanbul olmasın? Bu işin çoktan İstanbul tarafından organizesi ve bir çekim alanı haline getirilmesi gerekiyordu. Bu, bizim bir eksiğimizdir. Bunu başarmamız lazım” dedi. Ziraat Katılım’ın sektörün büyümesine katkı sağlamayı amaçlaması gerektiğini kaydeden Erdoğan, şunları söyledi: “Ziraat Bankası tarihi bir adım attı, bunu süratle Halk Katılım ve Vakıf Katılım’ın devam ettirmesi ve bitirmesi, 3 kamu bankasının bu alanda yer alması gerekiyor. Ziraat katılım bankacılığı sektörünü büyütmeli, yeni fonların Türkiye’ye çekilmesine destek olmalı. Katılım bankacılığının yüzde 5 olan payını 2023’te yüzde 15-20’ye çıkarmalıyız. Ben bu alanda sektörün içinde olanlara güveniyorum. Ziraat Bankası’nın İslami sigorta olan tekafülü de kurmasını bekliyoruz.” Erdoğan, faiz konusunda hassasiyeti olan vatandaşlar için katılım bankalarının alternatif sunduğunu da vurguladı.

Haberin Devamı

3 yılda 170 şube 2.200 istihdama ulaşacak

Albaraka Türk, Asya Katılım, Kuveyt Türk ve Türkiye Finans’tan sonra sektörün yeni oyuncusu olan Ziraat Katılım, Hazine tarafından 675 milyon lira sermayeyle 6 ay gibi kısa bir sürede hayata geçirildi. Ziraat Katılım için, yıl sonuna kadar 20 şube 400 personel, 2018 sonuna kadar da 170 şube 2 bin 200 personel hedefi konuldu. 2023’te ise 500 şubeye ulaşması öngörüldü. Katılım Bankacılığı’nda 2014 yıl sonu itibarıyla toplam 990 şubede yaklaşık 17 bin kişi istihdam ediliyor. İlk çeyrek itibariyle aktif büyüklük 110 milyar liraya, toplanan fonlar 67 milyar liraya ulaşırken, tüm bankacılık mevduatına oranı yüzde 6’ya yükseldi.

Bütün dünyada 2008 küresel krizinden en az etkilenen sektörün İslami finans olduğunu belirten Ali Babacan, dünyada faizsiz finans sisteminin çok hızlı büyüdüğüne dikkati çekerek, 2014’te 2 trilyon doları aştığını, 2018’de 3.4 trilyon dolarlık bir büyüklüğe ulaşacağını dile getirdi.

Haberin Devamı

Ziraat Katılım pastayı büyütmeye geliyor

Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın, bireysel emeklilik, sigorta, portföy yönetimi, yatırım bankacılığı, leasing ve teknoloji alanlarında hizmet vermekte oldukları finansal iştiraklere Ziraat Katılım Bankası’nı da eklediklerini söyledi. Ziraat Finans Kurumu’nun kurulması yönündeki çalışmalara da devam edeceklerini bildiren Aydın, “Önemli bir hususun altını çizmek istiyorum; Ziraat Katılım, var olan pastadan pay almaya gelmiyor. Ziraat Katılım, ülkemizde katılım bankacılığını büyütmeye, finansal sektördeki payını artırmaya geliyor. Ziraat Katılım, yeni bir iş anlayışıyla geliyor, sektöre artı değer katmaya geliyor” diye konuştu. Aydın, katılım bankası kurmaları için destek verenlere teşekkür ederken, “Yeni bankamızın sektöre ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum” dedi.