Gazete Vatan Logo

Neden kimse ikna olmadı?

ÖSYM Başkanı Demir’in dünkü açıklamaları da ikna edici olmaktan uzaktı. Demir de bunun farkında olacak ki, basın toplantısından sonra yapılan açıklamada gazetelerin Ankara temsilcileriyle çarşamba günü bir araya geleceğini açıkladı. İşte ÖSYM Başkanı’nın cevap veremediği ve çelişkiye düştüğü sorular...

Bu şifreyle belli bir zümre kollandı mı?

Soru: Şifreli kitapçıklar belli adaylara dağıtılmış olabilir mi?

Demir: En yüksek puan almış adayların kitapçıklarının numaralarını liste halinde kamuoyuyla paylaşacağız. Ayrıca depolardan bu kitapçıkları bulup inceleyeceğiz.

Vatan’ın notu: Demir bütün soruları bilmiş adaylardan seçilmiş bazı soru kitapçıklarını şahit olarak gösterip “şifrelemeyi” kontrol etmemizi istiyor. Ancak kamuoyundaki “şifrelemenin küçük bir gruba servis yapılmış olabileceği” endişesini giderecek kanıt üzerinde durmuyor.

Peki şifre var mı tesadüf mü?

Soru: Peki o kitapçıktaki şifreyi açıklayabilir misiniz?

Demir: Öyle bir şifre yok. Şifre dediğiniz şey şudur; cevap şıklarını küçükten büyüğe doğru sıralarsanız, ana kitapçıktaki cevap şıkkının yeri kaldığı için çakışan şık cevap olur.

Vatan’ın notu: Birçok uzman bu rastlantının mümkün olmadığını belirtiyor. İTÜ’den Doç. Dr. Berk Üstündağ’a göre teknik olarak yazılıma bir kural koyulduğunda ancak böyle bir düzenleme yapılabilir.

İstenilen adaya özel kitapçık verilebilir mi?

Soru: Kızlar bir okulda toplanabiliyorsa belli başlı kitapçıklar da belli başlı kişilere gönderilmiş olabilir deniliyor. Buna katılıyor musunuz, ikisi de bir tesadüf mü?

Demir: Tüm soru kitapçıkları bina bazında veriliyor. İstediğiniz binaya gidin oradaki 20 kişiyi, 50 kişiyi, 180 kişiyi kontrol edin.

Vatan’ın notu: Uzmanlar, programa müdahale edildiği takdirde mümkün olduğuna dikkat çekiyor.

Sistemi denetime açacak mısınız?

Soru: Uluslararası güvenilirliği olan bir yazılım denetleme şirketine sistemi açıp denetletebilir misiniz?
Demir: Sistemin güvenliği açısından sakınca yoksa memnuniyetle.

Vatan’ın notu: Türkiye’de İTÜ’ ve TÜBİTAK’ta Yazılım Sertifikasyon Merkezi mevcut. Bunlardan İTÜ’ye bağlı UYSM’nin Genel Müdürü olan Üstündağ, “sınav yazılımların tarafsız kurumlarca sertifika edilmesinde fayda var. Bu sistemin güvenliğini riske atmaz, aksine yükseltir” diyor.

1.7 milyon ayrı cevap anahtarı var mı?

Soru: 1 milyon 700 bin ayrı kitapçık olduğunu söylediniz. 1 milyon ayrı cevap anahtarı var mıydı yoksa cevap anahtarları belli bir sayıda mıydı?

Demir: Bir algoritma kapsamında çok sayıda cevap anahtarı oluşturuldu. Bunun nedeni şu, sınav sonrasında madde analizi yapmak zorundayız. Madde analizinde sadece doğru cevabın işaretlenmesi yetmez, hangi yanlış cevabın da işaretlendiğinin tespit edilmesi gerekir. Dolayısıyla yanlış cevapların yerlerini de tespit edebilmem gerekir. Bu nedenle bir algoritma kapsamında çok sayıda cevap anahtarı üretildi ve o üretilen anahtarla adayların her birine farklı soru kitapçığı üretildi

Vatan’ın notu: Gazetecilere önce 1 milyon 700 bin soru kitapçığı kadar cevap anahtarı olduğunu söyleyen Demir, daha sonra bir birinin aynısı iki kitapçık olmadığını söylemesine rağmen, cevap anahtarı sayısının 1 milyon 700 bine yakın olduğunu söyledi. Cevap anahtarlarının sayısı konusundaki çelişkili bilgilerin yanı sıra, önce Türkçe testinde de büyükten küçüğe sıralama kuralının çalıştığını açıklayan Demir, daha sonra geçmiş yılların Türkçe sorularına bakın. Orada bir disiplin varsa burada da o disiplin devam ediyordur.” diyerek kafa karışıklığını sürdüren bir karşılık verdi.

Soru paketlerine cevap anahtarı konabilir mi?

Soru: Sınavda, kalem ve silgi adaylara paket içinde dağıtıldı. Bu paketlerin içine daha önceden hazırlanmış cevap anahtarının konulmadığı güvencesini nasıl verebilirsiniz?

Demir: Bu bizim de en büyük korkumuz. Ancak şunu size garanti ediyorum; kapalı dönemde dış dünyayla hiçbir ilişki söz konusu değildir. Kapalı dönemde tüm dış mekanlar kamerayla kayıt altında. Tüm iç mekanlar benim personelim tarafından dışarıya çıkamayan personel tarafından 24 saat gözetim altındadır.

Vatan’ın notu: Başkan kapalı dönemde, soruların basıldığı ve cevap anahtarlarının hazırlandığı yerde 2G ve 3G iletişim cihazlarına karşı karıştırıcı bulunduğunu açıkladı. Uzmanlar, diğer bütün frekanslarda örneğin Wifi Skype telefonla içerisi ile iletişim kurmanın mümkün olduğu görüşünde.

Haberin Devamı