Gazete Vatan Logo

Neden çamur yağdı?

Meteoroloji’nin “Dikkat yağmur var” açıklamasının ardından İstanbul ve Bodrum'da gökten yağmur yerine çamur yağdı FOTO GALERİ

Kurak bir kış mevsimini geride bırakan Türkiye, Meteoroloji’nin “Dikkat yağmur var” açıklaması üzerine umutlandı. Sağanak yağış beklendiği gibi Batı’da etkili oldu ama gökten yağmur yerine çamur yağması herkesi şaşırttı

Özellikle Marmara ve Ege’de yaşayanlar pazar sabahı ilginç bir doğa olayına tanık oldular. Güne arabalarının üzerini ve pencereleri kaplayan çamur katmanı ile uyananlar şaşkınlıklarını gizleyemedi. Meteroloji yetkilileri çamur yağmuruna, Kuzey Afrika üzerinden gelen toz partiküllerinin, yağmurla birlikte yeryüzüne inmesinin neden olduğunu açıkladı.

Sahra üzerinden geliyor

İstanbul Meteoroloji Bölge Müdürlüğü Bölgesel Hava Tahmin Merkezi yetkilileri, çamur yağışı ile ilgili şu açıklamayı yaptı: “Orta Akdeniz üzerinden gelen ve Türkiye’yi etkileyen hava kütlesine bağlı olarak atmosferin üst seviyelerinde güney-güney batılı rüzgar akışları sonucu Kuzey Afrika üzerinden toz partikülleri özellikle batı bölgelerine taşındı. Rüzgarın da etkisiyle gökyüzüne yükselen bu tozlar yağmurla, çamur olarak yere indi. Ayrıca kurak geçen günlerde havada biriken egzoz gazı, duman, toz gibi kirli partiküller de bu son yağışla birlikte yeryüzüne indi.”

Kadıoğlu: Panik yok!

İTÜ Meteoroloji Mühendisliği Bölümü ve Afet Yönetim Merkezi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu da çamur yağışının çölden rüzgarlarla taşındığını belirterek “Dünyanın değişik yerlerinde, özellikle Kuzey Afrika ve çöllerde meydana gelen rüzgar fırtınaları, kuru ve tozlu havayı başka bölgelere taşıyor. Bu tozlar yağmurla birleşince, çamur halinde yeryüzüne iniyor. Kuru halde de yağdığını zaman zaman görmekteyiz. Bu olay atmosferde sürekli olan ve yaşanan bir olgudur. Endişe edecek bir durum değil” diye konuştu.

Barajlar çamurla doldu!

Son 50 yılın en kurak günlerini yaşayan Türkiye’de etkili olan bu sağanak geçişler yetkilileri de memnun etmedi. Barajların doluluk oranı yüzde 46’larda seyreden İstanbul’da yağışlar hayalkırıklığı yarattı. İSKİ, bağışın barajları bir nezbe olsun doldurabilecek düzeyde olmadığını üstelik çamurlu olmasının da şebeke suyunu bir süre olumsuz yönde etkileyebileceğini belirtti.

Yağmur temizlemedi, pisletti

İstanbul genelindeki çamur yağmuru, İzmir ve Muğla’da da etkili oldu. İzmir’de iki gün önce başlayan sağanak yağmur, susuzluk endişesi yaşanan kentte yaşayanları sevindirirken, yağış önceki akşam ve dün sabah saatlerinde çamurlu suya dönüştü. İzmir’e son yağışlarla metrekareye ortalama 17.6 kilogram yağış düştü. Mart ayından bu yana İzmir’e yağmur yağmadığına değinen İzmir Meteroroloji Müdürlüğü, yağışların bölgede çarşamba gününe kadar süreceğini, özellikle kıyı Ege’de sağanak şeklinde yağacağını, hava sıcaklığının ise 27 dereceyi bulacağını kaydetti. Park sulaması için kullanılan kuyulardan aldıkları suyla caddeleri yıkayan Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak ise “Normalde yağmurla birlikte yollar yıkanarak temizlenir. Ancak dün yağan yağmur her yeri çamur içerisinde bıraktı” diyerek şaşkınlığını gizlemedi.


FOTO GALERİ İÇİN TIKLAYINIZ...



Haberin Devamı