Gazete Vatan Logo

Neden BBC'ye konuştu?

Zaman yazarı Fethullah Gülen'in BBC'ye verdiği röportajın arka perdesini aktardı.

Neden BBC'ye konuştu?

Fethullah Gülen, 16 yıl sonra bir ilk gerçekleştirdi ve televizyona röportaj verdi.Peki ama Wall Street Journal Gazetesi'ne konuşmayan Gülen BBC'ye neden konuştu?

Zaman yazarı Ahmet Kurucan bugün köşesinde Gülen'in gerekçelerine yer verdi.

İşte o yazı:

Niçin BBC?.. Cevabı basit bu sorunun; saygın bir kuruluş olması, yayın ağının genişliği, röportajın başka dillere çevrilerek o yayın ağı içinde bulunan ülkelerde yayınlanması BBC tercihinde etkin bir rol oynadı. Ve 16 yıllık bir aradan sonra Fethullah Gülen, ilk defa görüntülü röportaj verdi. Bunun ilk uluslararası yayın kuruluşuna verilen görüntülü röportaj olması, Gülen'in röportajları açısından ayrı bir ilki oluşturuyor.



Hissiyatını ifade edeyim; can-u gönülden istekli değildi röportaj vermeye. Ses tonundan zaten hastalığını hissedeceksiniz. Hatta BBC röportajının yapıldığı günün bir önceki akşamında rahatsızlığı artınca röportaj zamanı için BBC'ye “doktorların kontrolü ve müsaadesi nisbetinde” denildi. Onlar da kabul ettiler.



Başa döneyim ve bitireyim; Gülen'in Türkiye'ye hitap etmesi için iletişim kanalları açık. Amaç Türkiye'de gündemi etkilemek olsa sırada bekleyen onlarca Türk gazetesine veya televizyonuna röportaj vermekle kâfi. Ama maalesef sorun Türkiye sınırlarını çok aştı, sorumsuz politikalarla global hale getirildi. Brüksel seyahatinden de gördüğümüz üzere yurtdışındaki algı, yolsuzlukla başlayan sürecin bütün Türkiye'yi ilgilendiren demokrasi, hukuk ve özgürlükler sorunu olduğu yönünde. Dünya, yaşanan gerçekleri çoğulcu, şeffaf, hesap veren devletten otoriter bir devlete savrulmanın izleri ve emareleri görüyor. Nitekim BBC'nin soruları da bunu gösteriyor. İşte Hizmet'in taraf olarak gösterildiği bu noktada susma, çare olmaktan çıktı ve global bir kanalda konuşma zarureti hasıl oldu.

Haberin Devamı