Gazete Vatan Logo

NASA Side'den naklen yayın yaptı

Amerika'nın San Francisco kentindeki Exploratorium Müzesi'nden gelen ekip, tam güneş tutulmasını, 3 dakika 41 saniye süreyle Antalya'nın Side Beldesi'nden dünyaya naklen yayın yaptı

Müzenin resmi web sitesi www.exploratorium.edu'da tutulma anları saniye saniye görülürken, Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi'nin (NASA) resmi internet sitesi 'sunearthday.nasa.gov'da müzenin sitesinden linkle bağlantı kurdu. Tam tutulma anında hava soğudu, sıcaklık 10 derece düştü. Havanın gece gibi karardığı Antalya'da tutulma alkışlar ve ıslıklarla izlendi.

ABD'nin San Francisco kentinde bulunan NASA'ya bağlı Exploratorium Müzesi ekibi, tutulmayı Antalya'nın Manavgat İlçesi'ne bağlı turistik Side Beldesi'ndeki antik tiyatrodan gözlemledi ve tüm dünyaya canlı yayın gerçekleştirdi. 20 kişilik ekiple ve 20 büyük teleskopla antik kente kamp kuran müze ekibi, saat 13.00'dan itibaren tutulmayı müzenin resmi internet sitesi www.exploratorium.edu'ya aralıklarla canlı aktarmaya başladı. Buradan NASA'nın internet sitesi 'sunearthday.nasa.gov' adresine de link verildi. Saat 13.54'te tam güneş tutulması Antalya'dan izlenmeye başladı ve müzenin internet sitesi, kesintisiniz naklen yayına geçti. 3 dakika 41 saniye süreyle naklen yayınla tüm dünyaya Side'den elde edilen görüntüler aktarıldı. Side'deki manzara, hem fotoğraf hem de görüntü olarak bütün dünyaya iletildi. Tam güneş tutulması sırasında hava karardı, öğle saatlerinde 21 derece olan hava sıcaklığı da 11 dereceye kadar düştü.

Exploratorium Müzesi'nden bu canlı yayın için 2 ton ağırlığındaki elektronik malzemeler kullanıldı. Manchester Astronomi Birliği, Malezya Uzay Ajansı ve Pasifik Astronomi Birliği'nin de arasında bulunduğu çok sayıda bilim adamı da NASA ekibiyle birlikte antik tiyatrodan gözlem yaptı.

Exploratorium Müzesi Fizik Profesörü Paul Doherty, güneş tutulmasının en iyi Gana, Libya ve Türkiye'den izlendiğini söyledi. Türkiye'de, özellikle Side Antik Tiyatrosu'nu seçtiklerini belirten Doherty, "Burayı seçmemizdeki birinci neden cihazların korunması için uygun oluşuydu. Ayrıca 2 bin yıllık tiyatronun mistik ve fantastik bir havası var" dedi.

Ünlü bilim müzesi Exploratorium 25 kişilik ekibin içinde, Türk atronom Dr. Nahide Craig de yer aldı. Amerika'ya 35 yıl önce gittiğini, 17 yıldır NASA adına California Üniversitesi'nde araştırma yaptığını söyleyen Dr. Nahide Craig, gözlem, kayıt ve yayın işlerini müzenin yürüttüğünü, NASA ve California Üniversitesi'nden gelen ekibin ise, onlara fizik ve astrofizik konularında bilimsel destek verdiğini söyledi.

APOLLON TAPINAĞI'NDA KONSER
Side Belediyesi Yaylı Çalgılar Beşlisi, güneş tutulması anında Side'de Mozart ve Brahms'ın eserlerinden oluşan bir konser verdi. Apollon Tapınağı önündeki konserde, Eftal Tekergölü, Mahir Turan, Aydal Sargutan, Bahar Odok ve Numan Pekdemir'den oluşan Side Yaylı Çalgılar Beşlisi, güneş tutulması sırasında Mozart ve Brahms'ın eserlerini seslendirdi. Tapınakta tutulmayı izleyen yüzlerce yerli ve yabancı bilim adamı havanın kararmasıyla birlikte alkışla tempo tuttu. Islık çalan turistler, beldedeki tüm ışıkların da söndürülmesiyle muhteşem manzarayı izledi.

SİDE'Yİ BAŞKANDAN DİNLEDİLER
Side Antik Tiyatrosu'nda güneş tutulmasını canlı yayınlayan NASA'nın bilimadamları, beldenin tarihi ve kültürel yerleri ile ilgili daha önce yaptıkları çekimleri göstererek, Side'nin Bağımsız Belediye Başkanı Osman Delikkulak'tan bilgi aldı. Osman Delikkulak, kış aylarında nüfusu 17 bin olan Side'nin daha önce hiç böylesine geniş tanıtılmadığını belirterek, "Milyonlarca dolar versem bunu sağlayamazdım" dedi. Saat 13.30'dan itibaren güneş tutulmasının etkisi havanın hafifçe kararması ve serin bir rüzgar esmesiyle belirginleşti. Side Antik Tiyatrosu'nda tutulmayı izleyen Fatma Turgut Şen Lisesi'nin yaklaşık 600 öğrencisi, Türk ve yabancı turistlerle Sideliler, hava hızla kararırken çığlıklar atıp alkışlamaya başladı. Tam güneş tutulması meydana geldiğinde çöken zifiri karanlıkta tutulmayı görüntülemeye çalışanların fotoğraf makineleri ve cep telefonlarının ışıkları, karanlığı aydınlattı. NASA adına çekim yapan Amerikalılar, kameralarını bırakıp güneş tutulmasını izlemeye başladı. Bu sırada, dünyaya tutulmayı anlatan Californiya Üniversitesi'nde görevli astronot Prof. Dr. İsabel Hawkins ağlamaya başladı. Güneş tutulmasının bitişi ile birlikte bilimadamlarıyla tiyatroyu dolduranların çığlık, alkış ve ıslıkları birbirine karıştı. Havanın kararmasıyla birlikte bir baykuşun amfitiyatronun üzerinde uçması büyük ilgi topladı.

Antalya'da saat 13.54'te tam tutulmayla başlayan karanlık, 3 dakika 41 saniye sürdü. Sonra tekrar hava aydınlanmaya başladı.

Haberin Devamı