Gazete Vatan Logo

Namlunun ucunda IŞİD var

Türk askeri teyakkuza geçti, 35 tank sınırda konuşlandırıldı

Namlunun ucunda IŞİD var

Suriye’nin Kobani kentinde YPG güçleri ile IŞİD militanları arasında süren çatışmalar sırasında ateşlenen havan mermileri Suruç’a düştü. Türk askeri ateşle karşılık verirken sınıra 35 tank konuşlandırıldı.

Kobani’ye hem doğu hem de batı bölgesinden iyice yaklaşan IŞİD militanları ile YPG güçleri arasında da çatışmalar yoğunlaşırken, IŞİD militanlarının ateşlediği silahlardan çıkan mermiler sınırı aşarak Türkiye’ye düştü. Önceki akşam sınırı aşan bir havan topu mermisi Alayurt Mahallesi’ndeki Mehmet Demir’e ait eve isabet etmişti. Patlamadan 10 dakika önce annesi ve kardeşleriyle evden ayrılan Muhammet Demir “Şans eseri Suruç’a gitmiştik. Babam yaralanmış, Endişeliyiz ve tedirginlik yaşıyoruz. Kimse bizi arayıp sormadı” dedi. Suruç’a dün art arda üç havan mermisi düştü.
Karşılık verildi
Sınırı aşan ve mahalle sakinlerini tedirgin eden olayın ardından birçok aile, mermilere hedef olmamak için Suruç ve iç kesimlerdeki köylerde yaşayan yakınlarının yanına gitti. Genelkurmay Başkanlığı, düşen havan mermileriyle ilgili yaptığı yazılı açıklamada “Suriye tarafında, söz konusu havan atışının yapıldığı yer olarak değerlendirilen bölgeye, angajman kuralları çerçevesinde atış yapılarak karşılık verilmiştir” denildi. Genelkurmay’ın açıklamasında düşen bir havan mermizi nedeniyle 3 kişinin yaralandığını açıkladı.
İzinler kaldırıldı
Suriye’nin Kobani kentinden art arda Türk topraklarına havan mermisinin düşmesinin ardından TSK’ya ait 35 tank ve zırhlı araç sınır hattında konuşlandırıldı.Sınırda görevli personelin izinleri kaldırıldı ve teyakkuz durumuna geçildi. Sınır hattında gerginliğin yaşanması üzerine güvenlik güçleri sınır hattına kimsenin yaklaşmaması için tedbir aldı. İçinde iki üç kişinin olduğu bir pikaptan sınırda devriye gezen jandarma timine uzun namlulu silahlarla ateş açıldı.
Sınırda sıkı önlem
Kobani’ye ulaşımı sağlayan yollarda yoğun güvenlik önlemleri alındı. Mürşitpınar Sınır Kapısı’na araçla geçişlere de izin verilmedi. Jandarma sadece Kobani’ye geri dönmek isteyen Suriyeliler’in kimileri Mürşitpınar Sınır Kapısı’na gönderdi. Ancak çatışmaların yoğunlaşması üzerine evlerindeki eşyalarını almak için Kobani’ye geçmek isteyen Suriyeli Kürtlerin geçişine izin verilmedi. Bu arada getirilecek araçlar için sınırda hendekler açıldı.
Yaralı YPG’liye Türkiye’de tedavi
Halep’e bağlı Kobani bölgesindeki çatışmalarda IŞİD’in sivil yerleşim yerlerine attığı top mermileri nedeniyle 3 kişi öldü, çok sayıda kişi yaralandı. Yaralananların bir kısmı Mürşitpınar Sınır Kapısı yakınındaki sahra hastanesine getirilirken bir kısmı da sınırda bekleyen ambulanslarla Türkiye’ye gönderildi. Yaralılar önce Kobani Asayiş ekipleri tarafnıdan sınıra getiriliyor. Buradan da sınırdan geçirilip ambulanslarla hastanelere sevk ediliyor.
Protestolara biber gazıyla müdahale
HDP’nin çağrısıyla IŞİD’in hedefindeki Kobani’ye destek için başlatılan direniş nöbeti için aralarında HDP’li milletvekili ve belediye başkanlarının da olduğu yüzlerce kişi sınır hattında toplandı. Mürşitpınar Sınır Kapısı yakınlarında insan zinciri oluşturan grup güvenlik güçlerinin yaptığı anonsların ardından dağıldı. Ancak daha sonra bu kez sınır hattına yakın bir bölgede yeniden toplanan kalabalığa jandarma biber gazı bombalarıyla müdahale edildi. Yaralanan bir kadın ise Diyarbakır eski Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir tarafından otomobille hastaneye götürüldü.

Haberin Devamı