Gazete Vatan Logo

Nakit çekim yasağı geliyor

BDDK, kredi kartı borcunu ödeyemeyen müşterinin nakit çekmesinin yasaklanmasını istiyor

BDDK, kredi kartı borcunun asgari tutarını ödeyemeyen müşterinin nakit çekmesinin yasaklanmasını, limitin de artırılmamasını istiyor

Kredi kartında bir süre önce gündeme gelen ve bankalar ile Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) arasında fikir ayrılığı yaratan karttan nakit avans çekme ve limit artırımına ilişkin düzenleme son halini almadı. Ancak sektörden aldığımız bilgilere göre BDDK, üç kez asgari ödeme zorluğuna düşen kredi kartı borçlularının nakit avans çekmesini engelleme ve kart limitinin artırılmamasında kararlı.

BDDK, kredi kartına ilişkin iki konuda bankalardan görüş istemişti. Bunlardan biri kredi kartı asgari ödeme tutarı, ikincisi ise nakit avans kullanımı. BDDK yüzde 20 olarak uygulanan asgari ödeme tutarını yüzde 40’a çıkartmak istiyor. Yeni düzenleme limitlere göre şöyle olacak. Müşterinin limiti 0 ile 5 bin lira arasındaysa asgari ödeme oranı yüzde 20’de kalacak, limit 5 bin lira ile 10 lira arasındaysa asgari ödeme yüzde 30’a çıkacak, 10 bin liranın üstündeyse yüzde 40 çıkartılacak.

Tüm müşteriler için aynı kural

Bankacılar BDDK’nın nakit avans çekimine de sınırlama getireceğini ifade ettiler. BDDK, yüzde 2.80’nin üzerinde faiz sınırlaması olan nakit avans çekiminde müşteri yüzde 20 ile 50 arasında üç dönem ödeme yaparsa kartı nakit çekimine kapatılacak ve limiti de artırılmayacak.
Bankacılar, bu uygulamanın da müşterinin ödeme alışkanlıklarına ve özel durumlarına bakılmadan standart, genel bir kural olarak uygulanmasının kişileri zor duruma düşüreceğini, hak etmeyen müşteriyle hak edenin aynı kefeye konulacağını belirttiler.

Haberin Devamı