Gazete Vatan Logo
Magazin Müzik dürüst olmalı

Müzik dürüst olmalı

Bu sene altıncısı gerçekleştirilen Aftershock Festivali’ne dair geçen haftaki yazıya özel bir röportaj ile devam ediyoruz. Son dönemin önemli gruplarından biri olan Black Map ile festival kapsamında Kaliforniya’nın başkenti Sacramento’da bir araya geldik ve müziklerini konuştuk...

Müzik dürüst olmalı

Aftershock Festivali’nin ikinci günü izlediğim ilk performans ikinci stüdyo albümlerini geçtiğimiz aylarda yayımlayan Black Map oldu. Gitarda dredg grubundan tanıdığımız Mark Engles, vokal ve bas gitarda Trophy Fire’dan tanıdığımız Ben Flannagan ve davulda Far grubundan tanıdığımız Chris Robyn ile gerçek bir Voltran oluşturan grubun performansı oldukça dinamikti. Erken saatlerde sahne almalarına rağmen oldukça kalabalık bir izleyici karşışına çıkan Black Map’den Mark ve Ben ile performanslarının ardından sohbete dalıyoruz.

İzleyici muhteşem değil miydi?

Mark Engles: Kuzey Kaliforniya’da çalmak bizim için her zaman oldukça özel burada olmaktan çok mutluyuz.

Ben Flannagan: Şairane bir konserdi. Bir senedir turnedeydik ve turnenin son konseri bu festival oldu. Gerçekten bir bakıma evimiz saydığımız bir yerde seneye veda etmek özeldi.

Senin de dediğin gibi tüm sene Chevelle ve Bush ile turnedeydiniz, nasıl geçti?

Ben: İnanılmaz! Gerçekten özellikle Bush ile çıktığımız turneden ne beklememiz gerektiğini hiç bilmiyorduk. Bu kadar büyük rockstar’lar olup aynı zamanda bu kadar içten ve samimi insanlar olmaları inanılmazdı. Chevelle ile daha öne tanışıklığımız vardı bu nedenle az çok turnenin muhteşem geçeceğini kestirebiliyorduk.

Haberin Devamı

Mark: Gavin Rossdale ile ilk konuşmamız bira üstüne oldu. Beni barda light bira içtiğimi gördüğünde ayıpladı, bunu bana yakıştıramadığını söyledi. (gülüyor)

Ben: Daha sonra bize iltifat etti ve sahnede oldukça maskülen duyulduğumuzu ekledi.

Mark: Bu bağlamda çok şanslıyız gerçekten birlikte takılmaktan zevk duymadığımız, cool olmayan kimse ile turlamadık. Kimsenin büyük egoları yok!

Albümüzle gurur duyuyoruz

Hepiniz farklı gruplarda senelerdir müzik yapan, dünyayı turlamış tanınmış müzisyenlersiniz. Şimdi bir araya gelerek kurduğunuz Black Map’i büyütürken bazı deneyimleri yeniden yaşamak sizi zorluyor mu?

Mark: Hayır hiç. İşin en güzel yanı hepimiz çok uzun yıllardır tanışıyorduk, birbirimizin müzik zevklerini biliyorduk, birlikte büyüdüğümüz gruplar aynıydı. Bu nedenle ‘hadi bir araya gelip bir şeyler yapalım’ demek bizim için çok doğal gelişti. Kendi gruplarımızın yaratım süreci de bu durum için çok elverişli oldu, herkes çok destekledi, biz de yeniden bu heyecanı tatmaktan çok zevk aldık.

Haberin Devamı

Run Rabbit Run’ın yakaladığı büyük liste başarısı için de tebrikler! Tepkiniz ne oldu?

Ben: Teşekkürler! Keyifli bir haberdi. Albümümüz ile gurur duyuyoruz yazabileceğimiz en iyi şarkıları yazdık bu nedenle yakaladığı her başarı bize gurur veriyor.

Mark: Listelerde kaç numaraya çıktığını çok önemsemedik ancak, Run Rabbit Run bize göre albümü en iyi anlatan şarkıydı bu nedenle insanlara ulaştığını ve sevildiğini bilmek güzel oldu.

Yaratıcı süreciniz nasıl gelişiyor?

Mark: Oldukça doğal. Birbirimizi uzun yıllardır tanımanın verdiği büyük bir rahatlık, açıklık ve dürüstlük var ve bu çok önemli. Hepimiz çoğunlukla aynı çizgide buluşuyoruz, ancak fikirlerimizi dile getirmekte sakınca duymuyoruz.

Son zamanlarda neler dinliyorsunuz?

Ben: Yeni Brand New albümünü çok sevdim!

Haberin Devamı

Mark: Yeni Elbow albümü bu sıralar en büyük favorim.

Ben: Turnede hepimizin en çok birlikte dinlediği albüm Queens of the Stone Age oldu. The Evil Has Landed inanılmaz gitar riff’lerine sahip!

İstanbul’da albüm yapmak istiyoruz

Festival için neler söylemek istersiniz, hangi performanslar sizin için özeldi?

Mark: Run the Jewels ve Mastodon performansları harikaydı. Seninle birlikte izlediğimiz A Perfect Circle ve NIN konserleri sanırım festivalin zirve noktasıydı. APC’ın yeni single’ını çok sevdim. Özellikle şarkının sözleri inanılmaz, tümüyle son zamanlarda dünyanın gidişatı ile ilgili hissettiklerime tercüman olmuş durumda. Senin de bana içtenlikle katıldığını biliyorum!

Ben: Ek olarak Gojira performansının da harika olduğunu eklemem lazım. Bugün içinse Steel Panther ve Ozzy Osbourne konserleri için heyecanlıyım.

Sizi ne zaman Türkiye’de göreceğiz?

Mark: Sen söyle!

Ben: Biz gelmeyi çok istiyoruz! Son zamanlarda İstanbul’da iptal olan konser haberlerini aldıkça üzülüyoruz. Türkiye’yi tehdit eden büyük bir salgın olmadıkça biz İstanbul’da konser vermeye her an hazırız.

Haberin Devamı

Mark, dredg ile ilgili sormazsam olmaz, nedir son durumlar?

Mark: Yeni şarkılar yazmak ve yeni albüm için çalışmaya başlamak üzereyiz. Hiç dağılmadık, yalnızca biraz ara verdik, senin de gördüğün üzere hala birlikte takılıyoruz ve yeniden birlikte müzik yapmak için hazırız! Konsept ve fikirler üzerine konuşmaya başladık, muhtemelen geçmişte olduğu gibi kendimizi izole edeceğiz ve birlikte stüdyoya kapanacağız.

İstanbul’da albüm yapma fikri hala gündemde mi?

Mark: Çok istiyoruz!