Gazete Vatan Logo

Müzelerin anahtarı özel sektöre

Kültür ve Turizm Bakanlığı çok tartışılacak bir ihaleye hazırlanıyor. Eylül ayında yapılacak ihale ile Türkiye genelindeki 48 müze ve ören yerinin giriş çıkışı, otomasyonu özel sektöre devredilecek.

İhale kapsamına alınan ören yeri ve müzeler arasında ünlü Bodrum Sualtı Müzesi, Sedir Adası, Mausoleion Örenyeri, Kaunos Örenyeri, Dalyan Kaya Mezarları ve Knidos Örenyeride bulunuyor. İhale içeriğinde 48 müze ve örenyeri için yeni giriş sistemleri kurulması, müzekart uygulamasının geliştirilmesi, pazarlanması, internet ortamından satış yapılması, güvenli ve teknolojik yeni tahsilat yapılması bulunuyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın internet sitesinde kültürel birer değer olan müze ve örenyerleri ile ilgili ihalenin amacı konusunda şu ifadeler yer alıyor; “Müze girişlerinde otomatik makinelerle bilet, Şehirkartı ve Müzekart satışı yapılması, mobil telefon ve internet üzerinden ödeme ve satış yapılması, yabancı para ve kredi kartıyla satış yapılması, ziyaretçilerin gerçek zamanlı olarak kaydının tutulması.” Geçtiğimiz yıl 22 milyon kişinin ziyaret ettiği müze ve ören yerlerinden 150 milyon TL gelir edildi.

İhaleye açılan müze ve ören yerleri:

İstanbul Ayasofya Müzesi, Topkapı Sarayı Müzesi, Efes Örenyeri alt ve üst kapı, Topkapı Sarayı Müzesi Harem Dairesi, Göreme Açık Hava Müzesi, Kariye Müzesi, Aspendos Örenyeri, Troia Örenyeri, Kaymaklı Yeraltı Şehri, Akropol Örenyeri, İstanbul Arkeoloji Müzeleri, Alanya Kalesi, Bodrum Sualtı Müzesi, Myra Örenyeri, Noel Baba Müzesi, Anadolu Medeniyetleri Müzesi, Perge Örenyeri, Derinkuyu Yeraltı Şehri, Efes Örenyeri Yamaçevler, Sümela Manastırı, Phaselis Örenyeri, Asklepion Örenyeri, Antalya Müzesi, Türk ve İslam Eserleri Müzesi, Sedir Adası, St. Jean Anıtı, Side Örenyeri, Olympos Örenyeri, Afrodisias Müze Ve Örenyeri, Efes Müzesi, Göreme Açık Hava Müzesi Karanlık Kilise, Zelve Örenyeri-Paşabağlar Örenyeri, Hatay Müzesi, Ihlara Vadisi Örenyeri, Özkonak Yeraltı Şehri, Patara Örenyeri, Mausoleion Örenyeri, Kaunos Örenyeri, Didim Örenyeri, Assos Örenyeri, Side Müzesi, Kaunos Kaya Mezarlığı, Mozaik Müzesi, Knidos Örenyeri, Milet Örenyeri, Simena Örenyeri, Cennet - Cehennem Örenyeri, Termessos Örenyeri.

Haberin Devamı