Gazete Vatan Logo

Müze müdürü boyatmış!

Müze müdürü boyatmış!

Bodrum’da tarihi surlar ile 600 yıllık topların müze müdürü Emel Özkan’ın talimatıyla boyatıldığı ortaya çıktı.

DÜNYANIN sayılı müzeleri arasında yer alan Bodrum Kalesi’ndeki Sualtı Arkeoloji Müzesi girişindeki surlar ile 600 yıllık Osmanlı toplarının, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün 4’üncü Türk Konseyi Zirvesi için ilçeye gelmesinden önce müze müdürünün talimatıyla boyandığı ortaya çıktı. Kültür ve Turizm Bakanlığı, konuyla ilgili soruşturma başlatırken, müze müdürü Emel Özkan’ın ifadesine

başvurulduğu bildirildi. İddiaların gerçeği yansıtmadığını söyleyen Özkan ise “Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi’nde 600 yıllık top bulunmamaktadır. Müzedeki toplar 19’uncu yüzyıla ait olup, geçmiş yıllarda olduğu gibi korozyonun önlenmesi için boyanmıştır. Yapıdaki orijinal taş duvar ve sıvalara ise kesinlikle müdahale edilmemiştir” diyerek kendini savundu.

Tarihe makyaj çekildi

Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi’nin geçmişte 39 yıl müdürlük yapan Türkiye’nin ilk arkeologlarından Oğuz Alpözen, yapılanın nereden bakılırsa bakılsın çirkin ve anlamsız bir davranış olduğunu belirtti. Oğuz Alpözen, “Bodrum Kalesi’ni Cumhurbaşkanlığı döneminde Kenan Evren 5, Süleyman Demirel de 1 defa ziyaret etti. Bu ziyaretlerin hiçbirinde kale ve etrafı halka kapatılmadı, yasaklanmadı. Cumhurbaşkanı gelecek diye kaleye 2 gün boyunca ziyaretçi alınmadı, kale kenarına vatandaş yanaşamadı. Yetmedi Cumhurbaşkanı Gül ziyaret edecek diye bilime tarihi aykırı olarak toplar ve sur duvarlarına plastik ve yağlı boya ile boyanıp, tarihe makyaj çekildi” dedi.

Sanat tarihçisi uyarmış

Müze müdürü Emel Özkan’ın daha önce sanat tarihçisi Yasemin Özdemir tarafından uyarıldığı öne sürüldü. Yasemin Özdemir, “Bilimsel verilere göre bu tür eserlere yağlı boya veya kimyasal maddelerle uygulama yapmak zararlıdır ve dolayısı ile yanlış bir uygulamadır. Eserlere yapılacak müdahalelerin müzede görevli uzmanların görüşü alınmadan yapılması doğru değildir. Söz konusu eserlere yapılan müdahaleler hem tarihi topların zimmet sahibi olan benim hem de restoratör uzmanın bilgisi dışında yapılmıştır” denildi.

Haberin Devamı