Gazete Vatan Logo

Müzakere dopingiyle hedef 25 bin endeks

Piyasalarda müzakere tarihi alınacağına ilişkin beklenti fiyatlara yansıdı. Borsa yüzde 3.01 artıp 23 bin 634 puanla yeni bir tarihi zirve yaptı. 17 Aralık sonrası pozitif gelişmeler ve IMF anlaşması ile birlikte borsanın ilk hedefinin 25 bin endeks olacağı konuşulmaya başlandı

Avrupa Birliği cephesinden dün gelen pozitif açıklamalar kritik haftanın başlangıcında borsayı yeni bir tarihi zirveye taşıdı. Borsada endeks 23 bin 634 puanla yeni bir TL zirvesinden kapandı. Hisselerdeki ortalama değer artışı yüzde 3.01 oldu. Borsa en son 24 Kasım'da 23 bin 516 puanla zirve yapmıştı.

Borsa dün özellikle Almanya Başbakanı Schröder'in "Müzakerelerin hedefi üyeliktir. Müzakere için bir tarih olacaktır" açıklamasına kulak kabarttı ve moral buldu.

Olumlu hava faiz cephesine yansıdı
Piyasa analistleri AB sürecinde ve sonrasında olumlu gelişmelerle birlikte endeksin öncelikli hedefinin 25 bin olacağını belirtiyor. Analistlere göre borsada çıkış bugün de sürebilir. Çarşamba günü ise kâr realizasyonlarının gelebileceği, ancak bu satış dalgasının alımlarla karşılanacağı tahmin ediliyor. Analistler bu kez çıkışın hisselerin geneline yayıldığını, bunun da sağlıklı bir yükseliş işareti olduğunu belirtiyor. Daha önce yükselişin özellikle mali sektör hisseleri merkezli olarak belli başlı hisselerde yoğunlaştığı dikkati çekiyordu.

Yine analistlere göre endeksin öncelikli hedefi 1.7 centi yakalamak olacak. Bu da 24 binin hemen üzerinde bir seviyeyi işaret ediyor.

AB sürecinin olumlu gelişmesinin ardından IMF ile yapılacak üç yıllık yeni stand-by ile birlikte asıl hedefin ise 25 bin olacağı, yeni yıla bu seviyelerden girilebileceği konuşuluyor.

Olumlu hava faiz ve döviz cephesinde de etkisini gösterdi. Hazine'nin dün düzenlediği 91 gün vadeli Türk Lirası cinsinden iskontolu referans bono ihalesinde bileşik faiz yüzde 21.40 oldu. İhaleye 2 katrilyon 738.2 trilyon lira teklif gelirken, nominal satış miktarı 1 katrilyon 434.9 trilyon lira, net satış miktarı ise 1 katrilyon 367 trilyon lira oldu. İhalede basit faiz yüzde 19.87 olarak belirlendi.

Barnier kasırgası olumsuz etkiler
Piyasalarda dün Schröder'in, Türkiye'nin AB üyeliği ile ilgili sıcak mesajları olumlu hava estirirken, akşam saatlerinde Fransa Dışişleri Bakanı Michel Barnier'den gelen açıklama ise bugünü ipotek altına aldı.

Barnier, "Fransa müzakere sürecinde Türkiye'den Ermeni soykırımını tanımasını isteyecek" mesajı verince, bugüne yönelik hesaplar da yeniden gözden geçirilmeye başlandı. Bu konuda analistler, "Müzakere sürecinde taraflar karşılıklı gerilecek. Hem Kıbrıs hem de Ermeni dosyaları masaya gelecek. Uzun soluklu müzakere sürecinde bu tip diplomatik mücadelelere çok sık tanık olacağız. Bu noktada piyasa oyuncuları arasında da soğukkanlı olanlar kazanacak" dedi. Analistler, "Barnier'in ilk cümlesi hakikaten soğuk duş etkisi yaratıyor. Ancak ardından 'Liderler Zirvesi'nde bunu koşul olarak masaya getirmeyeceğiz' diyor. Yani demeçleri bütün olarak yorumlamak gerekiyor" dedi.

Haberin Devamı