Gazete Vatan Logo

Müthiş Türk de Madoff’un müşterisi çıktı

Ahmet Ertegün’ün de saadet zinciriyle 50 milyar dolarlık vurgun yapan Madoff’ta hesabı varmış

Kurduğu saadet zinciriyle 50 milyar dolarlık tarihi dolandırıcılık olayına imza atan Nasdaq eski Başkanı Bernard Madoff’a kimlerin para yatırdığı tek tek açıklandı. 2006’da yaşamını yitiren dünyaca ünlü müzik şirketi Atlantic Records’un kurucusu Ahmet Ertegün’ün de Madoff’ta hesabı var.

50 milyar dolar ile Wall Street tarihinin en büyük dolandırıcılık olayına imza atan Nasdaq eski Başkanı Bernard Madoff’a para kaptıranların listesi açıklandı. 162 sayfadan oluşan listede aracı kullanmadan doğrudan Madoff’un şirketinde hesabı bulunan tek Türk, Ahmet Ertegün oldu. 2006 yılında hayatını kaybeden dünyaca ünlü müzik şirketi Atlantic Records’un kurucusu olan Ahmet Ertegün’ün ve diğer müşterilerin hesabında ne kadar para bulunduğu ise açıklanmadı. Listede her ne kadar sadece Ahmet Ertegün’ün adı yer alsa da banka ve yatırım fonları aracılığıyla Madoff’a para kaptıran başka Türkler’in de olduğu söyleniyor.

Listede kimler yok ki...

Madoff’un binlerce müşterisinin arasında UBS, Bank of America, BNP Paribas ve Citigroup gibi dünyanın dev finans kuruluşlarının dışında Hollywood yıldızları, beyzbol oyuncuları da yer aldı.

Dünyaca ünlü aktör Kevin Bacon, beyzbol yıldızı Sandy Koufax ve Dünya Ticaret Merkezi’ni yapan Larry Silverstein da Madoff’a para kaptıranlar listesinde bulunuyor.

Listede Madoff soyadını taşıyan diğer aile üyeleri ise Madoff’un oğulları Mark ve Andrew ile ağabeyi Peter. 11 Aralık’ta Manhattan’daki ofisinde yakalanan 70 yaşındaki Bernard Madoff, tüm yaptıklarının bir yalan olduğunu itiraf etmiş ve binlerce kişiyi “ponzi” oyunuyla dolandırdığını söylemişti. Ev hapsinde tutulan Madoff, eski müşterilerine yeni gelenlerin parasıyla yüksek oranda faiz vermiş ve yeni giriş olmayınca da sahtekarlığı ortaya çıkmıştı.

Japonya’nın Madoff’u yakalandı

Kriz nedeniyle çöken ve bu sayede gün ışığına çıkan saadet zincirlerine en son örnek Japonya’dan geldi. 75 yaşındaki Kazutsugi Nami, 37 bin kişinin 1.4 milyar dolarını yıllık yüzde 36 kar vaadiyle toplamak ve bu paraları buharlaştırmakla suçlanıyor. “Size cennetten yen getireceğim” sloganıyla binlerce kişiyi dolandıran Nami’nin daha önce iki kez farklı dolandırıcılık suçlamaları ile hapis yattığı ortaya çıktı.

Haberin Devamı